GALA magasin
You Are Reading
Taylor Swift – med vinet som musa
0
Mat & dryck

Taylor Swift – med vinet som musa

Taylor + vin = sant? Ja, så verkar det faktiskt. Taylor Swift tycks ha ett genuint intresse för vin och låtar där hon sjunger om prestigefulla vindistrikt såsom Bourgogne och Champagne skvallrar om att hon är en riktig konnässör.

Att Taylor Swift gillar vin är ingen hemlighet. Vi har sett det på hennes instagram, i dokumentären Miss America och hört det i hennes musik. Vinoteket har gjort en kartläggning där de, bland annat, analyserat hennes musik och hittat inte mindre än 18 låtar där hon sjunger om vin.

I Vinotekets studie kan du läsa om hur efterfrågan på ett vin som Taylor Swift setts dricka ökat med 16.000%. Du kan även testa dina vinrelaterade Taylor Swift-kunskaper i ett quiz, få tips på viner som hon tycker om och kunskap kring hur du anordnar en vinprovning med Taylor Swift-tema hemma. Dessutom kan du läsa om vad en sommelier tycker om att Taylor lägger is i sitt vin.

Taylor Swift-effekten – efterfrågan på ett vin ökade med över 16 000 procent

I slutet av november publicerade producenten Jack Antonoff en bild på Taylor Swift i köket. Swifties är kända för att leta efter gömda meddelanden i bilder och analysera ner dem till molekyler. Den stora snackisen blev vinflaskan som döljs av hennes vänstra hand. Efter ett tag lyckades de lista ut att det var en flaska Gaslighter Rosé och fansen blev som galna i att försöka få tag i en flaska. I Sverige ökade efterfrågan med 16 000%.

Taylor Swift häller is i sitt vita vin – är det OK?

I dokumentären från 2002 ”Miss America”, som kretsar kring Taylor Swift, fångas en middagsscen med hennes vän Abigail. Taylor frågar om Abigail vill ha ett glas vitt eller rött vin. Abigail väljer vitt och undrar skämtsamt om hon är en krävande gäst då eftersom en flaska rött redan är öppnad. När de sätter sig ned för att äta, säger Taylor att hon ska ha is i sitt vin och erbjuder även Abigail samma sak. Klippet från scenen blev relativt viralt, och många kunde relatera till att vilja kyla ner vinet snabbt genom att tillsätta is i glaset istället för att vänta. Å andra sidan möttes Taylors handlingar skämtsam upprördhet över sättet att kyla ner sitt vin.

Men vad säger egentligen en sommelier om att servera is i vin?

– Det är som att svära i kyrkan för en vinkännare att späda ut ädla droppar gott vin med smältande is, berättar Sarah Djerf, från Vinoteket som, bland annat, är utbildad sommelier. I samma andetag erkänner hon dock att det även kan hända hemma hos henne.

– Ibland är temperaturen viktigare än smaken, och då får man prioritera. Jag brukar hänvisa till fransoserna som mer än gärna lägger en isbit både i fin Provence-rosé och dyr champagne. Det har även ett eget namn: ”piscine” som är franska för pool. En pool av champagne – inget ”Champagne problem” direkt, för att citera Taylor.

Lyssna på alla Taylor Swifts vinlåtar:

Vi har skapat en spellista med alla Taylor Swifts vinrelaterade låtar. Tryck på play, korka upp och njut: https://open.spotify.com/playlist/0ewss2k4gmQcicAISmbGqO?si=1917dffd8d3a4a6a

Vill du ha ett vin som liknar Gaslighter Rosé?

Gaslighter rosé är ett rosévin med livlig syra och friska aromer. Det är gjort av druvsorten pinot noir som odlats på vinfält där klimatet är svalt. Detta vin finns inte att få tag på i Sverige, men ett rosévin med liknande karaktär är Pierre Ponnelle pinot noir rosé från svala bourgogne. Testa och se om du tycker som Taylor.

Vitt vin är Taylors första val till middagsfesten

I en intervju med Ellen Degeneres fick Taylor frågan om vilket vin hon skulle ta med till en fest – svaret blev Sancerre, Sauvignon Blanc eller Pinot Grigio. Givet Taylor Swifts sånger och uttalanden om vin tipsar Vinotekets Sarah Djerf om ett par Taylor-anpassade viner baserat på hennes favoriter:

● Domaine des Côtes Blanches Sancerre Blanc 2022

● Allan Scott Marlborough Sauvignon Blanc 2023

● Terre di Mario Pinot Grigio 2023

● Famille Bougrier Petits Confessions Sauvignon Blanc 2022

 

De tio mest spelade Taylor Swift-låtarna som handlar om vin
1 august
“August sipped away like a bottle of wine

Cause you were never mine”

2 willow
“Lost in your current like a priceless wine”

3 Paper Rings
“The wine is cold Like the shoulder that I gave you in the street”
champagne problems
“Dom Pérignon, you brought it

4 No crowd of friends applauded

Your hometown skeptics called it

Champagne problems”

5 Maroon
”How’d we end up on the floor anyway?”
You say

”Your roommate’s cheap-ass screw-top rosé”
“That’s how”

6 ​the last great american dynasty
“Filled the pool with Champagne and swam with the big names
And blew through the money on the boys and the ballet”

7 Dress
“And if I get burned, at least we were electrified
I’m spilling wine in the bathtub

You kiss my face and we’re both drunk”

8 Death By A Thousand Cuts
“My time, my wine, my spirit, my trust

Trying to find a part of me you didn’t take up”

9 no body, no crime
“The burgundy on my T-shirt when you splashed your wine into me
And how the blood rushed into my cheeks, so scarlet, it was”

10 False God
“But we can patch it up good

Make confessions and we’re begging for forgiveness

Got the wine for you”

Läs mer om Taylor Swift och vin gör quizzet här: https://vinoteket.se/magasin/vinfolk/taylor-swift