Hur skall vi förstå att den psykiska ohälsan som ökar i samhället? Vad är psykisk ohälsa och vad är ”livet gör ont”? Vårt liv kan aldrig vara fritt från stress, ångest och negativa känslor men vi kan på olika sätt påverka vårt liv genom att identifiera och förstå hur våra tankar uppstår. Tankar som skrämmer oss och som gör oss ångestfyllda. Vad stressar oss som människor? Ofta handlar det om saker eller situationer som är nya saker, oförutsedda eller sådant vi inte kan påverka. Helt enkelt när vi känner oss maktlösa och hjälplösa, våra resurser räcker inte för att hantera vår miljö. Vi är stressade över jobb, relationer, att inte räcka till, vad andra tycker om oss, och över uppgifter som tycks omöjliga. Vi lever i ett samhälle som på många sätt tycks gå fortare och kräva mer av oss än vad vi är gjorda för. Vi hänger inte med!
Jag är alltså tillbaka till våra evolutionära egenskaper igen. Vi har som art behövt överleva, åtminstone till fertil ålder. Att vi har överlevt i miljarder år på planeten har vi till stor del vår stressreaktion att tacka för. Vår stressreaktion styrs av en i hjärnan tidigt utvecklad del, amygdala.
När vår hjärna uppfattar att det finns ett hot mot vårt liv och vår hälsa så kommer amygdala aktiveras automatiskt. Den sänder ut adrenalin, ökar hjärtfrekvensen, ökar vår andning automatiskt. Detta är för att vi skall bli snabba och starka och snabbt kunna ta oss (fysiskt) bort från hotet. Men även när vi sitter still, i en bilkö eller vid ett försenat projekt vid datorn blir vi stressade och får fysiska reaktioner på att vi tänker negativa/stressande tankar.
För att bli av med dem försöker vi fly eller undvika obehag (ibland blir vi så panikslagna att vi inte får något gjort alls). Dessa överlevnadsstrategier heter på engelska ”fight”, ”flight” och ”freeze” (kamp-flykt-respons på svenska) och beskriver hur vår hjärna försöker hjälpa oss bort från en (upplevt) farlig situation. Hjärnan kan inte göra skillnad på en björn i skogen och en negativ tanke, det är därför det är så obehagligt även fysiskt att var stressad (det trycker över bröstet och gör ont i magen och kan kännas darrigt)…
Dessa överlevnadsfunktioner använder vi oss av i våra relationer också när vi är ledsna, arga eller besviken på vår partner. Jag får ofta höra ”-Då försvann han ner i källaren” ”-Hon gick upp i sovrummet”, ett sätt att fysiskt komma bort från en konflikt med vår partner. Men konflikten blir inte löst och det är ibland svårt att förstå varför en partner beter sig som den gör. Ibland finns det helt enkelt en evolutionär förklaring!
Att förstå hur vi i grunden fungerar är viktiga pusselbitar för att förstå hur vi funkar och jag kommer återkomma till detta när jag fortsätter att berätta om hur vi funkar i konflikter med våra nära och kära.
Foto: Osman Yunus-Bekcan