GALA magasin
You Are Reading
Essence firar 20 år och utökas med serveringsdelar i glas och porslin
0
Inredning & prylar

Essence firar 20 år och utökas med serveringsdelar i glas och porslin

Ittala

Essence, av Alfredo Häberli, lanserades 2001 och med dess minimalistiska och eleganta design blev den snart en av Iittalas mest älskade serier. 2021 firar Essence 20 år och Iittala firar detta med att introducera nya serveringsdelar i serien. De nya serveringsdelarna kommer i elegant mörkgrått glas samt porslin i off-white som tillsammans skapar en enkel och ledig elegans på det dukade bordet.

Ittala

Alfredo Häberli formgav Essence 2001 utifrån den radikala idén om att skapa en serie innehållande så få glas som möjligt men som ändå kunde användas för servering vid alla sorters viner.

”Idén bakom Essence var att hitta balans mellan tradition och modernt. Att hitta balans mellan fest- och vardagsbruk. Att hitta mångfunktionalitet utan att behöva kompromissa. Jag försökte helt enkelt hitta det som var essentiellt – mitt emellan funktion och estetik”, säger Alfredo Häberli.

2021 firar Essence 20 år och genom åren har serien blivit en av Iittalas mest älskade. Nu utökas Essence familjen med serveringsdelar som kompletterar den befintliga glasserien med det mest väsentliga som behövs för alla tänkbara tillfällen runt matbordet.

Minimalistisk och elegant design
Alfredo Häberli gick emot flera hundra år av traditioner inom vinglasproduktion, i övertygelsen om att enkla former framhäver njutningen av vinet. De traditionella mjuka formerna byttes ut mot det grafiska, kantiga och nästintill maskulina formspråket.

Genom åren har serien utökats med nya essentiella delar som exempelvis dricksglas, universalglas och karaff för att täcka alla tänkbara serveringsbehov för dryck. Skaftet på glasen har alltid samma design, det är enbart dryckeskupan som skiftar i storlek för att kunna behålla samma distinkta siluett för alla glasen. Utformningen ger en fantastisk känsla av balans när glasen placeras bredvid varandra. Essence är en av de mest hyllade glasserierna i världen och har tilldelats iF Awards samt Les Découvertes Award.

Kompletterande serveringsdelar
2021 adderar Iittala ytterligare en dimension till serien Essence även de designade av Alfredo Häberli. Essence för det dukade bordet är noga utvalda serveringsdelar som täcker behoven hos ett ungt och modernt hushåll. De enskilda tallrikarna och skålarna är utformade för att fylla mer än ett syfte och för att tolkas fritt av användaren.

”Nya Essence serveringsdelar är en modern tolkning av produkter för det dukade bordet som passar både vardag och fest”, säger Häberli.

Serveringsdelarna uttrycksfulla design skapar ett minimalistiskt, distinkt och elegant uttryck runt det dukade bordet.
För att ta ett steg bort från den kalla, vita världen av massproducerade köksartiklar, paras porslinet i off-white ihop med färgat glas. Introduktionen av de pressade glasskålarna i färgat glas hjälper konsumenten att känna igen Iittalas arv och koppla nutiden till några av de mest minnesvärda produkterna i det förflutna.

Serveringsdelarna består av fyra enkla porslinsdelar; en stor rund tallrik, en skål, oval tallrik och liten burk. Porslinet ackompanjeras av tre glasdelar i elegant mörkgrå färg; en mellanstor och en liten skål samt en mellanstor tallrik. Glasdelarna har dekorerats med mönster i botten som tillför extra karaktär till den annars enkla linjerna i serien. De tydliga linjerna i porslinet tillsammans med färgen och strukturen på glaset ger en diskret men ändå närvarande serie av mycket användbara mat- och serveringsdelar.

Oavsett om det handlar om att bjuda vänner på middag eller njuta av ett glas vin över ett intressant samtalsämne ger Essenceglasen tillsammans med serveringsdelarna den rätta stilfulla stämningen.