GALA magasin
You Are Reading
Inred sovrummet för bättre sömn
0
Inredning & prylar

Inred sovrummet för bättre sömn

Inred sovrummet för bättre sömn

Känner du dig inte utvilad när du vaknar? Eller har du svårt att komma till ro och somna på kvällarna? Här får du 10 tips på hur du inreder sovrummet för bättre sömn.

Artikeln innehåller reklamlänkar – Läs mer här >

1. Rensa & organisera

Det första du behöver göra är att rensa ut allt som inte måste vara i sovrummet. Sovrummet ska vara till för sömn och romantik, och inget annat. Töm sovrummet på alla saker (förutom möbler) och gå igenom vad som verkligen hör hemma i sovrummet. Ett bra knep för att förvara saker i sovrummet utan att få en stökig känsla är att köpa nattduksbord med lådor eller skåpdörrar, på så sätt kan du ha allt du behöver nära dig men ändå undangömt.

1. Vitt nattduksbord med tre lådor. Linnea från Nordform. Pris och mer info här.
2. Nattduksbord i naturfärgat mangoträ, vit låda och dörr i korsvävd rotting. Gerald från Kave Home. Pris och mer info här.
3. Nattduksbord i svartbetsad ask med två lådor. Frame 35 från By Lassen. Pris och mer info här.

2. Välj med omsorg

När allt det viktiga har hittat sin plats i sovrummet är det dags att pynta lite. Man vill ju inte ha ett helt kalt och opersonligt sovrum. Det du ska tänka på här är att ta in så få saker som möjligt, välj bara saker som ger dig glädje och lugn, och rada inte upp saker på sänggaveln ovanför huvudet. Det kan göra att du känner dig orolig över att du råkar slå ner något och få det i huvudet när du sover.

3. Sov skönt

Känn efter hur din kropp känns när du vaknar på morgonen. Har du ont i ryggen för att madrassen är för mjuk eller hård? Är nacken stel för att din kudde inte ger dig tillräckligt med stöd under natten? Är ditt täcke för varmt så att du vaknar svettig? Skulle du må bättre av ett tyngdtäcke eller trivs du bättre med ett mjukt och lätt? Ta god tid på dig och fundera över om det är något du behöver ändra på för att få bättre kvalitet på din sömn.

1. Cura Pearl Classic är ett 3 kilograms tyngdtäcke från Cura of Sweden. Pris och mer info här.
2. 5 kilograms tyngdtäcke. Sleep well från Jotex. Pris och mer info här.
3. Dunkudde som ger bra stöd. Hotell från Höje. Pris och mer info här.
4. En nackkudde som är utformad för att ge avlastning för nacke, axlar och rygg. Henrik från Hemtex. Pris och mer info här.
5. Funktionskudde med yttertyg i bomull och en kärna av fjäder. Hampus från Hemtex. Pris och mer info här

4. Mörkt & svalt

Att satsa på mörkläggningsgardiner kan göra under för din sömn, speciellt på sommarhalvåret. I ett mörkt sovrum är det lättare för din kropp att förstå att det är dags att sova. Men när solen börjar gå upp samtidigt som du ska vakna kan det vara värt att ha tunnare gardiner som släpper igenom lite ljus. Då vaknar du sakta av ljuset och får en mjukare väckning än om du blir väckt av väckarklockan. Oftast sover vi bättre i ett svalare rum, men det betyder ju inte att du ska ligga och frysa. Testa dig fram till vad som är den optimala temperaturen för dig.

1. Hissgardin i sammet med ljusdämpande baksida. Samita från Jotex. Pris och mer info här.
2. Mörkläggningsgardin i velour med mycket lyster och tungt fint fall. Max från Hemtex. Pris och mer info här.
3. Mörkläggningsgardin i mjukt tyg med multigardinband, vilket betyder att du kan sätta upp gardinen på 4 olika sätt. Dokie från Hasta. Pris och mer info här.

5. Lugnande färger

När du väljer färg till ditt sovrum ska du satsa på neutrala nertonade färger. Starka färger och dramatiska mönster passar bättre i andra rum. Naturens färger så som blått, grönt och beige har en lugnande inverkan på oss. Även mjukt lila, pasteller och grått funkar bra till sovrum. Om du gillar tapeter ska du gärna satsa på nertonade mjuka naturmönster. Du mår även bra av att bädda med enfärgade lakan. Om du tycker att det är tråkigt men har problem med sömnen kan du med fördel börja med enfärgade lakan, och byta till mönstrade lakan när du har fått in en bra rutin för din sömn.

6. Locka till sömn

Enligt feng shui sover du bäst om du ställer sängen med huvuddelen mot en vägg och att du ser dörren när du ligger ner. Det skapar lugn och trygghet. Undvik helst att ställa huvuddelen under ett fönster, men om det inte går kan du lösa det genom att ha en hög sänggavel. En sänggavel är en bra investering eftersom den ramar in sovplatsen och ger dig en ombonad och trygg känsla. Bädda sängen varje dag, även om du tycker att det är tråkigt. Och tänk lite ”hotellkänsla” när du bäddar, med många mjuka kuddar och ett överkast som viks ner lite så att täcken syns och skapar en kontrast. Sängen ska se så inbjudande ut som möjligt.

1. Sänggavel i rotting med ett dekorativt mönster. Fammy från Ellos Home. Pris och mer info här.
2. Stoppad sänggavel som fästs på väggen. Bella från Ellos Home. Pris och mer info här.
3. Sänggavel i svart trä och rotting, från Åhléns. Pris och mer info här.
4. Överkast i tvättat lin med quiltat grafiskt mönster. Candice från Ellos Home. Pris och mer info här.
5. Överkast i vacker sammet. Safina från Hemtex. Pris och mer info här.
6. Dubbelsidigt överkast med olikfärgad fram- och baksida. Tora från Ellos Home. Pris och mer info här.

7. Rena luften

Du sover mycket bättre i ett rum med frisk luft. Det bästa är att sova med ett fönster öppet, det räcker med en liten fönsterglipa som släpper in ny frisk luft under natten. Men då är risken att du väcks av ljud utifrån eller att det blir för kallt under vintern. Så om du inte vill sova med fönstret öppet är ett bra tips att vädra i några timmar före du går och lägger dig. Ett annat sätt att få in bra luft i sovrummet är att ha luftrenande växter. Fredskalla, murgröna, svärmorstunga och ampellilja är till exempel populära luftrenare. Och inte nog med att de jobbar på natten med att rena luften, gröna växter mjukar upp rummet och grön färg har en lugnande effekt på oss.

8. Varma fötter

Forskning har visat att vi kan ha svårt att somna om vi är kalla om fötterna. De rekommenderar att man har på sig strumpor när man sover, kanske inte det sexigaste du kan ha på dig i sängen, men väl värt att testa. En annan sak du kan gör för att hålla fötterna varma är att ha tjocka, mjuka mattor bredvid sängen så slipper du gå på ett kallt golv precis före du lägger dig.

1. Mjuk tuftad matta med ca 1 cm lång lugg. Aram från Hemtex. Pris och mer info här.
2. Mjuk och fluffig bomullsmatta med lång lugg. Janson från Broste Copenhagen. Pris och mer info här.
3. Mjuk matta gjort av garn från återvunna PET-flaskor. Loop från Formgatan. Pris och mer info här.

9. Mjuk belysning

En stark taklampa skapar inte direkt en mysig känsla som signalerar att det är dags att sova. Så satsa gärna på en dimbar lampa som ger varmt ljus. Men ännu bättre är det som du bara väljer att ha små lampor, till exempel i fönstret, som ger ett mysigt ljus i sovrummet. Om du gillar att läsa före du somnar är en liten lampa som ger dig punktbelysning bra att ha. Här är det också bra att välja en dimbar lampa som ger varmt ljus.

1. Bordslampa med fot i klarglas, skärm av textil och guldfärgad textilsladd. Droplet från Jotex. Pris och mer info här.
2. Dubbel vägglampa med väggfäste i krom, vit textil skärm, och dimbar och riktbar nedre lampa. Thelma från Markslöjd. Pris och mer info här.
3. Dimbar vägglampa som ger ett behagligt och varmt ljus. Beat från Tom Dixon. Pris och mer info här.
4. Dimbar vägglampa i slipad mässing. Cato från Belid. Pris och mer info här.
5. Dimbar bordslampa i lackad plåt och mässing. Deluxe från Belid. Pris och mer info här.

10. Lämna elektroniken utanför

Visst kan det vara skönt att ligga i sängen och titta på tv. Men om du vill ha bra sömnkvalitet är det bättre att ha tv:n i ett annat rum. Dels för att det blåa ljuset från tv:n håller dig vaken, och för att din kropp ska lära sig att när du ligger i sängen är det dags att sova. Samma ska gäller för datorn och mobilen, det kan vara skönt att ligga och skrolla på mobilen före du somnar, men det gör bara att det tar längre tid för dig att somna.

Foto: IKEA