GALA magasin
You Are Reading
DUX designkollektion Domus lanseras i nytt utförande
0
Inredning & prylar

DUX designkollektion Domus lanseras i nytt utförande

Dux Domus

Hösten 2021 presenterar DUX i vidare samarbete med danska design- och arkitektbyrån Norm Architects ytterligare en ny design av kollektionen Domus, som nu lanseras i svartbetsad ek. Designsamarbetet för Domus inleddes hösten 2020 då DUX tillsammans med Norm Architects på nytt lanserade fåtöljerna i den ikoniska 50-talskollektionen Domus, designade av Alf Svensson.

Kollektionen Domus togs åter fram i produktion under hösten 2020 och presenterades i ny förfinad form, efter att Norm Architects gjort en djupdykning i DUX designarkiv och uppdaterat 50-talsikonerna. Design- och arkitektbyrån utvecklade då Alf Svenssons redan befintliga kvalitativa design av två fåtöljikoner från 1955; Domus Wood i vaxoljad massiv ek och Domus Steel i svartlackerad stål. Måtten justerades och till fåtöljerna adderades flätade sitsar och nya materialval, vilket gav fåtöljerna en klassisk skandinavisk stil i linje med den designtradition Norm Architects besitter. Två helt nya möbeltillskott togs även fram som en förlängning av serien; en pall och ett sidobord i vaxoljad massiv ek. Bordet med toppskiva i mattslipad sandsten Travertin.

Hösten 2021 presenteras fåtöljen Domus Wood, Domus Table och Domus Footstool i nya utföranden, nämligen i svartbetsad ek. Bakom denna utveckling står återigen Norm Architects, som DUX samarbetat med sedan 2018. Även dessa möbler går i klassisk skandinavisk stil med tydlig inspiration från de tidigare designikonernas formspråk. Hela kollektionen Domus andas en klassisk tidlöshet och präglas av DUX höga krav på god kvalitet och komfort.

– När Norm Architects 2020 tittade i DUX designarkiv fastnade de för de möbler som designer Alf Svensson formgav för DUX till Helsingborgsutställningen 1955 – den internationella utställningen för arkitektur, bostad, formgivning och konst arrangerad av Svenska Slöjdföreningen. Serien var Domus och bestod då av två fåtöljer – en i trä och en i stål. Utifrån ikonerna i DUX arkiv har Norm Architects tillsammans med oss tagit fram kollektionen Domus på nytt och utökat serien med fler möbeltillskott, samt nu även i en ytterligare ny tappning. En ny design presenteras, men med tydlig inspiration från de tidigare designikonernas formspråk, säger Henrik Ljung, VD DUX.

Fåtöljen och pallen i ek har precis som förra årets utgåva en sittplymå i kallskum, som vilar på ett underlag av flätad sadelgjord. Fåtöljen är en modell utan armstöd, med ribbad rygg och tyg- eller läderklädda plymåer. Även pallen finns tillgänglig i både tyg- och läderklädd plymå. Bordet presenteras nu med bordsskiva i mattslipad sandsten Jura. Nyheter presenteras, men samtidigt har Norm Architects bevarat och utvecklat befintlig kvalitativ design. Ett förfinat hantverk, välarbetade detaljer och hög kvalitet genomsyrar hela kollektionen.

– Vårt skandinaviska designarv från förra århundradet är som en skattkista med stilrena och tidlösa ikoniska möbler som ständigt inspirerar oss i vårt arbete. För oss som arkitekter och designers är just tidlös och ikonisk design den utgångspunkt vi har för vår egen praxis.”, säger Jonas Bjerre-Poulsen, Norm Architects.

Dux Domus

 

Fåtölj Domus Wood i svartbetsad massiv ek och i textil Tosca, färg Wilderness. Pris 26 655 kr
Priser:
Fåtölj, Domus Wood, 67x75xH.71 cm. Pris från 22 355 kr
Pall, Domus Footstool, 64x45xH.27,5 cm. Pris från 9 590 kr
Bord, Domus Table, 75x50xH.30 cm. Pris 12 715 kr

Dux Domus

Om DUX
Det svenska säng- och möbelvarumärket DUX historia sträcker sig till 1924 då Efraim Ljung besökte USA för att sälja choklad, men återvände med en idé om spiraler till sängmadrasser. Två år senare, 1926, grundade Efraim Ljung DUX och lanserade den första DUX-sängen. Med fokus på tidlös estetik, hållbar design och komfort skapar DUX kollektioner som varar över generationer. Utöver sina sängar stoltserar DUX även med designikoner, så som fåtöljerna Jetson, Karin och Pernilla designade av välkända Bruno Mathsson. Därtill har DUX gjort uppmärksammade designsamarbeten med den svenska designtrion Claesson Koivisto Rune samt den danska designstudion Norm Architects. Den välkända komforten i sängarna har sin motsvarighet i de flesta stoppade möbler eftersom den berömda DUX-spiralen återkommer även här. Nordiska material med sköna texturer och naturnära färgtoner kompletterar varandra harmoniskt till en finstämd helhet i DUX sortiment.

Idag är DUX pionjärer när det gäller kunskap och utveckling kring komfort och sömnkvalitet. DUX drivs av den fjärde generationen Ljung och produktion sker i Sverige såväl som i Portugal. DUX sängar och möbler säljs över hela världen och via ett 100-tal återförsäljare på den nordiska marknaden, samt genom den egna försäljningskanalen DUXIANA, med ca 80 st butiker i 30 länder. Vidare finns även Hotell DUXIANA. DUX finns representerat på mer än 300 hotell världen över, omsätter 500 Mkr och har ca 250 anställda. Läs mer på www.dux.se, www.duxiana.com och www.hotelduxiana.com