GALA magasin
You Are Reading
Camilla Läckberg – 20 år som Sveriges deckardrottning
0
Nöje

Camilla Läckberg – 20 år som Sveriges deckardrottning

Hela Sveriges deckardrottning Camilla Läckberg debuterade 2003 med Isprinsessan, första boken i den älskade Fjällbackaserien. En bok som dessutom hyllats av Time magazine och utsetts till en av tidernas 100 bästa spänningsromaner och deckare. Tre år och mycket hårt arbete senare var hon Sveriges bästa säljande författare. Camilla har i 20 år varit en av Sveriges mest tongivande författare i spänningsgenren. Hon har drivit fram en hel genre och står ständigt på barrikaderna för populärlitteraturen.

Bokförlaget Forum har hittills gett ut 18 böcker av Camilla Läckberg som tillsammans sålt i över 8 miljoner exemplar bara i Sverige. Camillas böcker har globalt snart sålts i 30 miljoner exemplar och finns att läsa i över 60 länder. Det ligger både medvetenhet och hårt arbete bakom framgången och Camilla är alltid i framkant och vågar prova nytt

– Camilla är och har under 20 år varit en av Sveriges mest tongivande författare i spänningsgenren. Hon är en författare i ständig rörelse, som vägrar stå still och acceptera gränser eller rådande villkor – i stället har Camilla drivit genren framåt och förnyat den svenska deckaren. I varje nytt steg hon tagit i sitt författarskap, har läsarna följt med och älskat såväl Fjällbackaserien som allt startade med, som nyare projekt som Faye och samarbetet med Henrik Fexeus. Vi på Bokförlaget Forum är omåttligt stolta över att ha gjort stora delar av den här resan tillsammans med Camilla, säger Ebba Östberg, publicistisk chef och förläggare på Bokförlaget Forum.

Det har hittills blivit elva böcker i serien om Fjällbacka. 2019 bröt Camilla ny mark när hon utkom med En bur av guld, första boken i serien om Faye, som är en hyllning till ungdomens romanhjältinnor och favoritförfattare. Camilla har även skrivit tre böcker (Kult, Box och Mirage) i en spänningsserie som hon skriver tillsammans med Henrik Fexeus, där den avslutande boken i trilogin utkom i augusti. Camilla har genom åren även skrivit kortromaner, barnböcker, kokböcker, filmmanus, TV-serier och låttexter.

– Camilla Läckberg räknas till den handfull svenska författare som har ett lika aktat namn på den internationella deckarscenen som på den svenska. Att vi på Bonnierförlagen fått vara hennes förlagshem i snart tjugo år är lika delar fantastiskt, unikt och enastående roligt, säger Mattias Fyrenius, VD Bonnierförlagen.

Foto: Jimmy Backius