GALA magasin
You Are Reading
Klingspors konstverk avtäckt i närvaro av drottningen
0
Kungligt

Klingspors konstverk avtäckt i närvaro av drottningen

Alexander Klingspors monumentalskulptur, New York City Legend, avtäcktes nyligen på East 14th Street vid Union Squares Triangle Park, i närvaro av drottning Silvia med flera. Bronsskulpturen, som finns att beskåda till slutet av juni 2024, avbildar en alligator i naturlig storlek på baksidan av ett brunnslock och återupplivar legenden om alligatorer i New Yorks kloaksystem.


Den 17 oktober avtäcktes Alexander Klingspors första monumentalskulptur, New York City Legend, i samarbete med Mollbrinks Galleri, Union Square Partnership och NYC Parks. Under avtäckningen närvarade H.M. Drottning Silvia och Joseph Douek, City Planning Commissioner med flera.
– Vi är mycket stolta över att få visa upp Alexander Klingspors mästerverk New York City Legend. Skulpturen införlivar berättelsen om vår stad, våra utmaningar och i synnerhet människorna som lever här. Vår urbana legend om alligatorerna och dess motståndskraft får nytt liv på Union Square, en livlig plats och klassisk sevärdhet i sig som nu blir ännu mer spännande att besöka tack vare Alexanders konstverk, säger Joseph Douek.


Klingspor, som tidigare ställt ut på flera framstående museer och gallerier i Sverige, Europa och USA, drar ofta inspiration ur sin omgivning och reflektioner kring samtiden och konstinstallationen vid Union Square är inget undantag. Alligatorn i brons är en hyllning till staden och dess invånare, och en porträttering av den urbana legenden om alligatorer och dess betydelse för New York City.
– Jag har varit mycket ödmjuk inför uppgiften att få skapa ett verk till stadens imponerande samling av ikoniska offentliga skulpturer. Jag hoppas att stadens invånare och besökare får möjligheten att besöka installationen, säger Alexander Klingspor.
New York City Legend kommer att visas på Union Squares Triangle Park, mittemot 10 Union Square East, till slutet av juni 2024.

Om Alexander Klingspor
Klingspor (f. 1977) växte upp utanför Stockholm och redan vid sexton års ålder bestämde han sig för att ägna sig åt konst, men valde tidigt att inte gå en gängse konstnärlig väg med studier på Konsthögskolan och ett successivt etablerande på en inhemsk konstscen. Tidigt hade Klingspor ett intresse för realistiskt måleri med rötter i de gamla mästarnas måleri från renässans, barock och det sena 1800-talets konstriktningar, något som han upplevde att de svenska konstutbildningarna inte kunde svara upp mot. Han begav sig därför som nittonåring till USA för studier i realistiskt måleri och illustrationskonst hos Mark English i Kansas City, Missouri. Denna lärotid följdes senare upp av studier i Sverige hos konstnären Magnus Bratt, som innebar möjligheter att utforska de äldre mästarnas måleritekniker. Så småningom kom Klingspor att etablera sig på Manhattan i New York, där han bodde och verkade i 11 år innan han flyttade till London. I USA finns Klingspor representerad på RJD Gallery och hans verk har köpts av den amerikanske filantropen och konstsamlaren Iris Cantor, Salman Rushdie, Whoopi Goldberg och många andra kända personer från media- och konstvärlden. Klingspor har ställt ut regelbundet i USA, men också i London, och sålt sina verk till privatpersoner och samlare över hela världen. Han är även representerad hos ett flertal samlare och privatpersoner i Sverige. Klingspor är i ständig utveckling och har sedan pandemin valt att utforska och utveckla den skulpturala disciplinen i sitt konstnärskap. Under sin tid i New York studerade Klingspor strukturell anatomi hos skulptören Chris Raccioppi och Frank Porcu på Art Students League.

Foto: Pontus Höök