GALA magasin
You Are Reading
David ”D-Flex” Seisay om att träna Erik Enge inför filmen ”Tigrar”
0
Intervju

David ”D-Flex” Seisay om att träna Erik Enge inför filmen ”Tigrar”

David Seisay

Från musikaliska hetluften på 90-talet till att träna skådespelare till deras maximala nivå inför olika filmroller. David”D-Flex”Seisay, aktuell i SVT:s Sveriges starkaste familj”,  är den som skapade Erik Enges fotbollskropp inför filmen ”Tigrar”. 

Erik Enge har huvudrollen i hyllade filmen ”Tigrar” som nyligen hade premiär. Filmen bygger på Martin Bengtssons självbiografiska bok ”I skuggan av San Siro” som handlar om det tuffa livet som ung fotbollstalang utomlands och hur Martin drabbades av psykisk ohälsa under tiden i Italien. Skådespelaren Erik Enge gestaltar rollen som Martin Bengtsson med bravur, minst sagt. Erik  har beskrivit hur han försökte ”slå sig in” i sin rollfigur. Till viss del kom det sig naturligt av att han behövde bygga muskler och lära sig rörelsemönster för att likna en atletisk fotbollstalang.

– Ofta går man andra vägen, försöker läsa manus och analysera psykologiskt hur man ska gestalta en karaktär. Nu gick jag in från det fysiska hållet, vilket är ganska ovanligt, sa Erik Enge dagarna före premiären till Dagens nyheter.

Tigrar

Den som hjälpte Erik att bygga muskler och få den fysik som rollen krävde var kändistränaren David ”D-Flex” Seisay som på tolv veckor fick den helt otränade Sverrir Gudnason att se ut som Björn Borg i högform och även har tränat Mikael Persbrandt inför ”Hamilton – i nationens intresse” (det var då ”Superkroppen” myntades), Gustaf Skarsgård inför ”Utvandrarna”, Adam Pålsson inför ”Young Wallander”, Evin Ahmad inför ”Snabba Cash 2”  med flera.

Läs GALAs intervju med stjärnornas PT – David Seisay här nedan.

David Seisay

Hur var det att träna Erik inför rollen i Tigrar?
– Det var riktigt, riktigt kul! Vi lade på tio kilo muskler under processen att bygga den atletiska superkropp som Erik behövde för rollen. Vi satte ribban högt – en tonåring version av Ronaldo!

Hur lång tid tog det att få till Eriks fotbollskropp?
– Vi var klara med Eriks kropp efter drygt 8 månader men vi fick till slut ett helt år att träna eftersom filmen blev försenad på grund av pandemin.

Var det bara träning eller behövde han ställa om kosten också?
– Kost är alltid avgörande i sådana sammanhang. I slutspurten fick Erik matlådor då jag behövde har stenkoll på hans kaloriintag. Erik var uppe till 6 000 kalorier per dag! Många trodde det skulle vara omöjligt då Erik är vegetarian men vi visade att man kan bygga en muskulös kropp utan animalisk protein.

Är det svårare att få någon att gå upp i vikt än tvärtom?
– Det är väldigt svårt för människor som har hög ämnesomsättning att går upp i vikt. Processen är annorlunda fast båda situationerna är utmanande. Gällande viktuppgång kör vi ren kost iallafall då man vill att inre organ ska hålla sig friska.

Får du en viss tid på dig när en skådespelare måste komma i form till en roll till exempel?
– Det är alltid tidspress. Ibland är det bara sex veckor, men nu för tiden får jag oftast god tid på mig att bygga deras kroppar.

Vem har varit den största utmaningen?
– Handen på hjärtat måste jag säga att skådespelarna har väldigt lätt att fokusera under tiden att komma in i rollen. Jag får alltid fantastiska resultat med dem för jag får alltid 100% från dem på gymmet. Men största utmaningen var Joakim Nätterqvist inför ”Arn Tempel Riddaren”. Jag hade bara fem veckor på mig att får ner honom 12 kg och dessutom bygga en atletisk super kropp. Men vi fick till det!

Kan du avslöja vem eller vilka skådespelare och artister som du tränar just nu, eller nyligen har tränat?
Förutom Erik så har jag tränat Johan Morenius Nordahl inför ”Jägarna Säsong 2”, Adam Lundgren inför ”Max Anger”, Gustaf Skarsgård inför ”Utvandrarna”, Adam Pålsson inför”Ung Wilander säsong 2” och nu Evin Ahmed inför ”Snabba Cash 2” säsong 2. Riktigt riktigt skoj!

D-Flex
Här tränar David Evin Ahmed inför ”Snabba Cash 2”.
Johan Marenius Nordahl och David Seisay
…och här tränar David Johan Marenius Nordahl inför polisrollen i ”Jägarna 2”.

Kan vem som helst anlita dig som tränare eller är det bara kändisar?
– Jag hjälper alla från skådespelare till förskolelärare & rörmokare.

David Seisay
David ”D-Flex” Seisay medverkade i ”Sveriges starkaste familj” med sina brorsbarn Amanda och Matthew Seisay.

Du medverkade i säsongens första avsnitt av ”Sveriges starkaste familj” men tvingades hoppa av efter första programmet. Berätta vad som hände?
– Jag fick tyvärr covid-19 månaden innan tävlingen. Hade 38-39 graders feber i 17 dagar och var verkligen sjuk. Jag var symptomfri i en vecka sedan var det dags att tävla. Jag trodde jag skulle klara mig men kroppen var långt från återställt efter covid. Min puls gick i taket och jag kunde inte fortsätta. Jag fick hålla mig ifrån träning sex veckor efteråt men blev bra efter det.

David Seisay

David ”D-Flex” Seisay, PT och artist:

Ålder: 54

Född: I Skåne, uppvuxen i New York. Bor i Stockholm.

Familj: Sambon Beata, två barn och två bonusbarn.

Aktuell med: PT åt flera kända skådespelare och artister. Läs mer här:  https://www.d-flex.se/om-david-seisay

Erik Enge

Erik Enge, skådespelare: 
Ålder: 25 år

Född: I Stockholm, uppvuxen i Mariehamn och Godby på Åland. Bor i Stockholm och på Åland.

Familj: Fästmön Cina och tre bonusbarn. Mamma, pappa och två syskon.

Tidigare filmer och tv-serier i urval: ”Iris” (2011), ”Lärjungen” (2013), ”Bron” (2018) och ”Morden i Sandhamn” (2018).

Aktuell med: Spelar huvudrollen i ”Tigrar”, medverkar i kommande Netflix-filmen ”Svart krabba” och SVT-serien ”Allt som blir kvar”, baserad på Sandra Beijers roman.

Foto: André Lindell-Seisay, SPA, SVT