GALA magasin
You Are Reading
Då kommer filmen om Gyllene Tider på bio
0
Film & TV

Då kommer filmen om Gyllene Tider på bio

Långfilmen om Gyllene Tider berättar den otroliga historien om bandet från landet som mot alla odds lyckades bli störst i Sverige. Och än i dag turnerar Gyllene Tider – där alla biljetter är slutsålda på nolltid. Nu är det klart att filmen får biopremiär i distribution av Nordisk Film nästa sommar. Alla fem som fått de eftertraktade huvudrollerna gör också skådespelardebut. Valdemar Wahlbeck gestaltar Per Gessle, Lancelot Hedman Graaf spelar rollen som Anders Herrlin, Phoenix Parnevik som Micke Syd Andersson, Ville Löfgren som Mats ”MP” Persson och Xawier Kulas spelar Göran Fritzon.

– Jag tror det kan bli helt fantastiskt för det är verkligen en otrolig och synnerligen ovanlig resa Gyllene Tider gjort. Mycket skratt, mycket gråt, mycket av allt. Precis som i en bra poplåt, säger Per Gessle.

Filmen berättar den sanslösa historien bakom det legendariska svenska bandet Gyllene Tider som kommit att bli en av vår tids största popsensationer. Per är skolans ambitiösa outsider i gymnasiet i Halmstad som finner en gemenskap och vänner för livet genom musiken med MP, Micke, Anders och Göran. Trots motgångar och jantelag kämpar bandet målmedvetet och får i början av åttiotalet sitt stora genombrott med sina effektiva refränger och kärleksfulla texter om livet i en småstad.

Inför Gyllene Tiders stora comebackturné i sommar är det nu klart vilka fem som får det ärofyllda uppdraget att spela huvudrollerna som Gyllene Tider.

– Jag var ärligt talat tveksam först. De flesta sådana här filmer görs ju först efter att man dött och vi är, såvitt jag vet, fortfarande vid liv! Men efter att ha pratat länge och ofta med alla inblandade och att ha läst manus är jag superstolt och lycklig över det här projektet. De fem killarna som valts ut att spela oss fem är alla speciella på helt olika sätt. Exakt som vi i ”original-bandet”, säger Per Gessle.

– Valdemar Wahlbeck, 19, spelar Per Gessle. Han är född och uppvuxen i Halmstad som son till komikern Peter Wahlbeck. Valdemar är sångare och dansare samt studerar vid Balettakademien i Göteborg. Med sitt band Pipsvängen har han, liksom Per Gessle i början, spelat på olika ålderdomshem. Han har redan spelat in flera låtar med Per Gessles producenter som hyllar Valdemars sångröst.

– Tänk att få vara född och uppvuxen i Halmstad och nu få spela en av denna stads största ikoner. Pappa är från Halmstad, Per är från Halmstad, min lärare skapade Gula Tidningen som är en Gyllene Tider-parodi. Det känns som att cirkeln är sluten, säger Valdemar Wahlbeck.

Phoenix Parnevik, 21, blev känd för hela svenska folket genom realityserien Parneviks på TV3. Nu är det hans tur i familjen att ta ett steg fram i rampljuset efter att ha studerat skådespeleri i USA. Liksom sin farfar Bosse Parnevik är han en duktig imitatör och övar nu upp halländskan för rollen som Micke Syd Andersson.

– Det känns kul att äntligen få visa svenska folket vad jag älskar och har hållit på med så länge i USA. Att min första roll är en riktig människa är verkligen en dröm, säger Phoenix Parnevik.

Lancelot Hedman Graaf, 22, spelar Anders Herrlin. Lancelot är redan en etablerad artist och har medverkat i en rad tv-program.

– Det känns fantastiskt roligt. Att skådespela var inte något jag trodde att jag skulle göra men efter provfilmningen relaterade jag så mycket till rollen och behöver egentligen bara vara mig själv. Det är kul med nya utmaningar, säger Lancelot Hedman Graaf.

Övriga två som gör skådespelardebut är Ville Löfgren, 17, från Karlshamn i rollen som Mats ”MP” Persson och Xawier Kulas, 16, från Halmstad spelar Göran Fritzon. Fler roller kommer presenteras längre fram.

Nevis Productions är väldigt glada över att ha fått bandets tillit och sätter stort värde på deras engagemang i filmen. Premiären äger rum nästa sommar på biografer runt om i landet genom Nordisk Film.

– Vi är oerhört stolta över att få presentera den här filmen för biopubliken. Gyllene Tiders musik betyder mycket för många svenskar och vi ska ge publiken en filmupplevelse som blir lika stark, säger Pia Norström, marknadschef Nordisk Film.

Långfilmen om Gyllene Tiders väg till succé är fritt baserad på bandets historia. Det blir lika mycket en feelgood-film som en musikfest och uppdaterad stilblick på tidigt åttiotal.

Manusförfattare och regissör är Per Simonsson (Svartsjön, Tjuvarnas jul, Selmas saga).

– Jag lyssnade på de tre första plattorna på constant repeat och tänkte att det är så här filmen ska kännas: Längtan efter kärlek, gemenskap och att våga leva livet fullt ut, säger Per Simonsson.

Gyllene Tider började spelas in i augusti i Halmstad och inspelningen har fortsatt under hösten i Stockholm.

Foto: Nordisk Film