GALA magasin
You Are Reading
Fina bilder från kronprinsessparets Finlandsbesök
0
Kungligt

Fina bilder från kronprinsessparets Finlandsbesök

I slutet av september besökte kronprinsessan Victoria och prins Daniel Finland och det går inte att ta miste på hur populära Victoria & Daniel är även där. Kronprinsessparet besökte Sveaborg, Svenska Handelshögskolan, Lovisa stad och företaget Fazer under sin vistelse.


Besöket inleddes på onsdagkvällen med att Sveriges ambassadör till Finland Nicola Claes stod värd för en middag på svenska residenset i Helsingfors. Under middagen fick kronprinsess­­paret möjlighet att träffa representanter från finskt näringsliv och det officiella Finland.

Victoria & Daniel inledde torsdagen med en båtfärd till sjöfästningen Sveaborg utanför Helsingfors. Sveaborg är en av världens största sjöfästningar. Den omfattar flera öar vid inloppet till Helsingfors och kallas även Nordens Gibraltar. Sjöfästningen Sveaborg är sedan 1991 på Unescos världsarvslista. Sveaborg började byggas 1748 då Finland var en del av Sverige. Den är Sveriges genom tiderna dyraste försvarsprojekt och finns sedan 1991 på Unescos världsarvslista.

Därefter besökte kronprinsessparet Svenska Handelshögskolan (Hanken) i Helsingfors. Vid ankomsten togs kronprinsessparet emot av skolans rektor Ingmar Bergman. Under besöket gavs en rundvandring och vid lunchen fick kronprinsessparet möjlighet att samtala med svenska och finländska studenter. Dagen fortsatte med ett besök i Lovisa stad som inleddes med att kronprinsess­paret promenerade i de gamla delarna av staden och över den nya gångbron till Victoriaplatsen. På Victoriaplatsen deltog kronprinsessparet i en invigningsceremoni där en minnestavla avtäcktes.

I samband med ceremonin höll kronprinsessan Victoria ett tal där hon bland annat sade:

Jag hoppas att denna plats också kan ge er harmoni: Mellan naturen och friheten, mellan historien och framtiden och att ni känner närheten mellan våra två länder.

Ta nu hand om denna vackra plats!

H.K.H. Kronprinsessan

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel avslutade sin vistelse i Finland med att besöka Fazer, där de fick en presentation och möjlighet att se en utställning om företaget.

Foto: Pelle T Nilsson/SPA