GALA magasin
You Are Reading
Cirkusdirektör har tilldelats kungligt pris
0
Nöje

Cirkusdirektör har tilldelats kungligt pris

Trolle Rhodin, cirkusdirektör och konstnärlig ledare för Cirkus Brazil Jack, har tilldelats Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens kulturpris till Ulf och Greta Renborgs minne. Priset riktas till personer som i ett brett landsbygdsperspektiv bidragit med kvalificerade och nyorienterande insatser inom kulturarbete och folkbildning. Bland tidigare pristagare finns Karin Broos (2020) och Kalle Moraeus (2022).

Motivering:

Till cirkusdirektör Trolle Rhodin, Malmö, som för den urgamla cirkuskonsten in i vår tidsålder. Han synliggör de svenska resande cirkusfamiljernas långa historia – ett levande kulturarv, med landsbygdsturnéer sedan hundra år och numera etablerad inom den konstnärliga högskolan.

– Det är en ofattbar stor ära att få ta emot detta ansenliga kulturpris. Det är ett fint kvitto på att cirkuskonsten fortsatt har en tydlig och givande plats också i detta århundrade. Med detta i bagaget ser jag mycket fram emot att få inleda årets storskaliga jubileumsturné runtom i Sverige senare i vår, säger Trolle Rhodin, cirkusdirektör och konstnärlig ledare för Cirkus Brazil Jack.