Sött och chokladig med en gnutta salt – nybakad och alldeles underbar semla!
Jag har bakat mina semlor med lite kakao i degen och fyllt dem med crunchy jordnötsmör. Som kronan på verket blev det en krämig topping av färskost- och nutella. Överraska någon du tycker om eller baka till dig själv. Vill du hellre hålla dig till en mera klassisk variant, besök mitt instakonto @tastybylenasoderstrom och har du frågor kring recepten, så finns jag på lena@lenasoderstrom.se
Ett litet tips: Har du lite guldpulver hemma (finns i välsorterade livsmedelsbutiker) kan du pudra lite över semlorna. Då blir de supelyxiga!
Ses snart!
Chokladsemlor med jordnötssemlor och nutella
Till 8 semlor
1/4 pkt jäst, 12,5 g
75 g smör
2 dl mjölk
1 ägg
3 msk strösocker
1/2 krm salt
6 dl vetemjöl + ca ½ dl till utbakningen
2 msk kakaopulver
1 tsk bakpulver
Till pensling
1 uppvispat ägg
Fyllning
2 dl jordnötssmör, crunchy
Kräm
300 g cream cheese
1 dl florsocker
2-3 msk nutella
1 dl vispgrädde
Garnering
3-4 msk hackade salta rostade jordnötter
1 msk kakaopulver
Använd gärna köksmaskin monterad med degkrok. Dela sönder jästen i en bunke.
Smält smöret och blanda det mjölken i en bunke. Blanda i ägg, socker och salt. Häll degspadet, det ska vara 36 grader, över jästen och blanda tills jästen löser sig. Tillsätt 4 1/2 dl av mjölet blandat med kakaopulver och arbeta ihop till en smidig deg, den får inte bli för hård. Jäs degen under bakduk 30 minuter.
Blanda resten av mjölet (1 1/2 dl) med bakpulvret och arbeta in i degen.
Tag upp degen på mjölat bakbord och forma den till en längd. Skär längden i 8 jämnstora bitar. Forma dem till släta runda bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna med ägget och låt jäsa ca 30 minuter utan bakduk.
Värm ugnen till 200 grader. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
Skär av ett lock på varje bulle. Rör om jordnötssmöret och bred det på bullarna.
Vispa ihop cream cheese och florsocker i en bunke. Vispa i nutella. Vispa i grädden i omgångar, till en slät kräm.
Spritsa kräm på bullarna. Strö över hackade jordnötter, lägg på locken och sikta över lite kakaopulver.
lagat och stylat av mig och fotat av Eva Hildén.