GALA magasin
You Are Reading
Vi firar nya GALA med lyxig paj med vit choklad- och mascarponefyllning
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Vi firar nya GALA med lyxig paj med vit choklad- och mascarponefyllning

Paj

Det har varit en underbar helg. Idag är det måndag och jag ska blogga här på Nya GALA. Det känns helt fantastiskt! Tänk så mycket vackra bilder och goda recept kommer att finnas här snart!

Jag startar med en superlyxig paj, som är inte svår att göra. Till pajskal använde jag vanliga chokladcookies och till  fyllningen vispade jag ihop vitchoklad,  mascarpone och grädde. Jag garnerade pajen med chokladknappar, rosor och florsocker.  Visst blev den ljuvlig?

Och här kommer mitt bästa tips till pajgarneringen. Köp helst en kruka med rosor istället för snittblommor. Blir både vackrare och billigare. Tänk på att köpa ekologiskt odlade rosor när de ska läggas på maten.  Eller har du kanska kvar egenodlade obesprutade rosor i din trädgård? Kvistrosor funkar också fint.

Har du frågor eller funderiringar kring receptet – så finns jag här! Kul att bolla idéer och recept också.

Chokladpaj med lyxig mascarponefyllning

Till 6 bitar

300 g chocolate cookies

100 g smält smör

1 springform, ca 22 cm i diamter

Fyllning

300 g mascarpone eller cream cheese, typ Philadelphia

1 dl vispgrädde

300 g vita chokladknappar

eller hackad choklad

Garnering:

1 dl vita chokladknappar

florsocker

ekologiskt odlade ätbara blommor, t ex rosor

Bryt kexen i mindre bitar och mixa till smulor i matberedare monterad med en kniv, Tillsätt smöret och mixa ihop. Fördela blandningen i formen och tryck till den i bottnen med en sked.

Ställ kallt.

Värm grädden i en liten panna. Ta pannan från värmen och smält chokladen i den varma grädden under omrörning. Låt kallna, men inte stelna.

Lägg färskosten och chokladen i en bunke och vispa ihop. Bred ut fyllningen i formen. Låt pajen stå kallt och stelna, 4-5 timmar, gärna över natten.

Garnera med chokladknappar, blommor, blomblad och siktat florsocker.