GALA magasin
You Are Reading
Butterkaka med saffran, mandelmassa och sockerglasyr!
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Butterkaka med saffran, mandelmassa och sockerglasyr!

Bästa vänner!

Den här Julen har jag bakat ganska mycket och höll på att glömma att dela med mig av min goda butterkakan med saffran, fylld med mandelmassa. Om du har saffran över och har fortfarande lust att pyssla i köket – baka den! Underbart god att äta till frukost eller till eftermiddagsfika. Du kan förstås strunta i saffranet och använda t ex vanilj. Jag tycker att det är väldigt gott med glasyr och pärlsocker och hoppas att du gör det med!

God Jul!

Saffransbutterkaka

Till 1 kaka av 10-12 bullar Tid 1 timme 50 minuter

75 g smör

2 1/2 dl mjölk

1/2 påse saffran, 0,25 g

¼ pkt, ca 12,5 g färsk jäst

1 krm salt

1/2 dl strösocker

ca 6 dl vetemjöl + till utbakningen

Fyllning:

150 g mandelmassa

100 g smör

3-4 msk strösocker

2-3 msk finhackade hasselnötskärnor

Till pensling:

1 äggula

1 msk vatten

Garnering:

pärlsocker

2-3 msk grovhackade hasselnötskärnor

Glasyr:

1 dl florsocker

1 msk vatten

Smält smöret i en liten kastrull, ta av värmen, blanda i mjölk och saffran och låt degspadet svalna till 37º.

Rör ut jästen med degspadet i en bunke, använd gärna köksmaskin monterad med en degkrok. Blanda i salt och strösocker. Tillsätt 5 dl vetemjöl och arbeta ihop till en deg. Arbeta in ca 1 msk vetemjöl i taget tills det blir en smidig ej för hård deg. Knåda degen i köksmaskin ca 3 minuter, för hand ca 5 minuter. Jäs under bakduk, ca 30 min.

Riv mandelmassan grovt och blanda den med smöret.

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangulär kaka, ca 35 cm x 40 cm. Bred på mandelmassa- och smörblandningen. Strö över sockret och finhackade hasselnötterna. Rulla ihop, inte för hårt från långsidan. Skär längden i ca 10-12 lika stora bitar. Ställ bitarna med snittytan upp i en kakform klädd med bakplåtspapper, ca 25 cm i diametern. Pensla med gulan vispat med vattnet. Strö över pärlsocker och grovhackade nötterna. Låt jäsa utan bakduk ca 30 minuter.

  1. Värm ugnen till 225 grader. Grädda butterkakan i nedre delen av ugnen 15-20 minuter eller tills den är genomgräddad och fått fin färg. Ta ut kakan och låt kallna på ett galler under bakduk.
  2. Rör ihop florsocker och vatten, ringla glasyren över kakan och låt glasyren stelna.
  3. PS Bakad och stylad av mig och fotad av Eva Hildén.