GALA magasin
You Are Reading
Borde hålla käft – första biografin om Märta Tikkanen
0
Boktips

Borde hålla käft – första biografin om Märta Tikkanen

Märta Tikkanen

Märta Tikkanen debuterade som författare för 50 år sedan och är sedan dess omskriven, omtalad och älskad, både för sitt författarskap, sin feministiska kamp och sitt komplicerade äktenskap med Henrik Tikkanen inför öppen ridå. Nu kommer den första biografin om Märta Tikkanen – Borde hålla käft – skriven av den prisbelönta författaren Johanna Holmström.

– Jag blev tillfrågad om jag hade lust att skriva Märta Tikkanens biografi och jag tackade efter en stunds tvekan ja. Orsaken till min tvekan var att jag skulle vara tvungen att lägga mitt eget författarskap på is i ett par, tre år och helt och hållet koncentrera mig på någon annans. I den andra vågskålen låg den uppenbara äran – att få förtroendet att skriva denna bok. Och kanske blir det här stort, skriver Holmström.

”Borde hålla käft” baseras på flera intervjuer med Märta Tikkanen. Johanna Holmström har även fått ta del av privata dokument och brevväxling mellan tidens mest profilerade feminister; Märta Tikkanen, Birgitta Stenberg och Åsa Moberg som ger stor insyn i en unik kvinnogemenskap och livsöden.

Här finns även Henrik Tikkanen. När han dog 1984 försvann också Märtas största inspirationskälla, livet med honom, och kriget, skildrat i Århundradets kärlekssaga (1978). I Borde hålla käft berättar Märta om livet efter honom.

”Borde hålla käft” låter oss komma nära kampen för jämställdhet, ett eget rum och kärleken.

”Borde hålla käft” utkommer 22 oktober (recensionsdag 11 november).

Foto: Niklas Sandtröm/Norstedts förlag