GALA magasin
You Are Reading
Kungaparet deltog i Kungsrallyt på Öland
0
Kungligt

Kungaparet deltog i Kungsrallyt på Öland

Kungsrallyt

Igår deltog Kungaparet i kungsrallyt på Öland – ett lopp i kungens ära. Första gången loppet gick av stapeln var 1997, efter att 220 personer runtom i Sverige gått ihop och donerat pengar för en 50-årspresent till kungen: en Volvo PV 60 årsmodell 1946. Det vill säga från samma år som kungen föddes. Det är endast personerna bakom födelsedagspresenten som är välkomna att delta i loppet.

Kungsrallyt

I år, när rallyt kördes för trettonde gången, deltog 112 bilar som startade från Borgholm klockan nio på lördagsmorgonen. Ekipagen visade sedan upp sig på Borgholms torg, innan rallyt fortsatte på en drygt tio mil lång sträcka över norra Öland. Hälften av ekipagen körde medsols, den andra hälften motsols. för att sedan köra fram till eftermiddagens kroppkakelunch. Det blev en härlig folkfest i strålande sommarväder.

Den ursprungliga initiativtagaren till kungsrallyt var den nu framlidne racingmästaren Boo Brasta. Tanken var egentligen att Svenska kungsrallyt skulle genomföras i början av augusti. Men på kungens önskemål försköts det till senare. Syftet med hans önskan är att förlänga turistsäsongen på Öland, enligt sajten 24 Öland.

Foto: Pelle T Nilsson/SPA