GALA magasin
You Are Reading
Alla Kroatiens Michelin-stjärnrestauranger behåller sina utmärkelser
0
Mat & dryck

Alla Kroatiens Michelin-stjärnrestauranger behåller sina utmärkelser

Det nya Michelin Guide Croatia 2022-utbudet har släppts. Med det nya urvalet har alla restauranger som fick stjärnor 2021 behållit sin höga nivå och sin utmärkelse för 2022.


Restaurang Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Terrace (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) och Agli Amici (Rovinj) behåller sin enstjärniga status. Utöver de tio restaurangerna med en MICHELIN-stjärna har Kroatien också två restauranger med MICHELIN Green Star-märkningen, som nu bärs av Zinfandel’s (Zagreb) och Konoba Mate (Korčula).

”I dag kan Kroatien vara stolt över att totalt 84 restauranger har prestigefyllda MICHELIN-märken. Med tanke på deras tilldelningssystem, som är en komplex och mycket mystisk process, är detta en stor nyhet och framgång för dessa kroatiska restauranger, vars ägare och personal jag uppriktigt gratulerar. CNTB är MICHELINs främsta nationella partner, vårt samarbete med detta globalt erkända varumärke, vars rekommendationer respekteras och uppskattas, bidrar säkert till att positionera de kroatiska restaurangerna ännu högre på den gastronomiska kartan, och därmed som ett gastronomiskt resmål av hög kvalitet”, säger Kristjan Staničić, direktör för Kroatiens nationella turistbyrå, som gratulerar alla de prisbelönta och utvalda restaurangerna.

Utöver ovanstående har Šug (Split) tagits upp på Bib Gourmand-listan. I dag har totalt 12 restauranger i Kroatien denna märkning, medan ytterligare 62 restauranger rekommenderas av denna välkända gourmetguide.

”Med tanke på att mat och dryck på den internationella besöksnäringen är ett av de viktigaste reseanledningarna, är vår nya strategi för hållbar utveckling av turismen fram till 2030 en bra idé för att utnyttja synergier och planera ytterligare utveckling av den eno-gastronomiska verksamheten, som vi vill basera på autentiska mat- och dryckeserbjudanden. Genom förstklassig gastronomi får turisterna en oförglömlig upplevelse av resmålet, och genom att konsumera lokal mat stöds de lokala producenterna. Att inkluderas i världsberömda guider som Michelin är ett erkännande för alla som arbetar kontinuerligt med kvalitet. Våra toppkockar sätter Kroatien på den gastronomiska kartan i världen med sina framgångar och jag gratulerar dem till det”, avslutade turist- och idrottsminister Nikolina Brnjac.

”Våra inspektörer var känsliga för den konstanta kvaliteten på de kulinariska upplevelser som restaurangerna erbjöd, eftersom deras team visade regelbundenhet och konsekvens, vilket bekräftar hur viktigt detta viktiga kriterium är för att få en MICHELIN-stjärna”, förklarar Gwendal Poullennec, internationell direktör för MICHELIN-guiderna. ”År efter år ser vi också ett ökande engagemang från restauranger och yrkesverksamma för en mer hållbar gastronomi, med fokus på högkvalitativa, lokalt producerade produkter som gör det kroatiska kulinariska arvet stolt”, tillade Gwendal Poullennec.

De nya etiketterna är resultatet av en hemlig rundtur bland kroatiska restauranger av professionella MICHELIN-inspektörer, den globalt sett viktigaste och mest erkända restaurangguiden, på vars hemsida listan för Kroatien har publicerats.

Fotograf: Boskinac Pag Island, Damir Pacic