GALA magasin
You Are Reading
Att hålla masken i Cannes
0
Blogg - Leif Schulman

Att hålla masken i Cannes

Frankrikes regering utlyser nationellt nödläge på grund av pandemin. Från och med söndag är det utegångsförbud (mellan 21-06) i nio städer i landet, däribland Paris, Lyon och Marseille.

Men i Cannes pågår livet ungefär som vanligt. Självklart gör sig pandemin påmind även här. Här råder munskyddstvång vart man än går, på gator och torg samt i alla butiker. Men inte när man sitter ner på restauranten eller i baren.

Inte alla Cannesbor följer dock de lokala direktiven, som mera uppfattas som rekommendationer än tvång. En del tolkar munskydd bokstavligt och låter det täcka enbart munnen, andra har de som hakskydd och somliga bär dem nonchalant runt handleden som ett chict modeaccessoar.

Naturligtvis går det mode även i munskydd. Här nere är kommersen stor vad gäller designade munskydd. Här finns leopardmönstrade, svarta med kristaller, ja munskydd i alla mönster och färger. Men på gatan är det de kliniskt blå som dominerar. Man känner sig som om man är på en läkarkongress.

”Vi bär mask. Vi tvättar händerna. Vi räddar liv.”

Den svenska modellen ser man inget av vad gäller bekämpandet av viruset. På staden Cannes hemsida listas de åtgärder som medborgarna förväntas göra; bära mask, tvätta händerna, hosta i armvecket etc. Här står allt- utom att hålla avstånd. Någon 1,5 meters regel existerar inte i Frankrike. På de affischer som pryder staden står det: ”Vi bär mask. Vi tvättar händer. Vi räddar liv”. Inte ett ord om att social distansering. Tegnell har rätt när han, så fort frågan om munskydd kommer upp, säger att det enda som gäller är att hålla avstånd- bär man munskydd förleds man att tro att man inte behöver det.

Eftersom jag vet att Tegnell läser alla mail han får skrev jag en kort rapport till honom om hur munskydd ersätter socialt avstånd här i Cannes. Trots munskyddstvång i stora delar av Frankrike råder alltså nu nationellt nödläge. Jag fick för övrigt svar från Tegnell efter bara någon timme. Ett svar som i sin helhet löd: ”Tack. Med vänlig hälsning, Anders Tegnell”

Här står jag och håller masken.