GALA magasin
You Are Reading
Orosmoln över Cannes
0
Blogg - Leif Schulman

Orosmoln över Cannes

Molnen hopar sig över horisonten och helt plötsligt känns hösten mer påtaglig. Nattligt utegångsförbud råder i Cannes från och med ikväll, lördag!

Frankrike har fört en ojämn kamp mot pandemin under hela hösten.  Munskyddskrav utfärdade myndigheterna för länge sedan, numera även i alla offentliga miljöer utomhus. De senaste veckorna har dock smittspridningen ökat i sådan takt att regler skärps.

För en vecka sedan infördes hälsoundantagstillstånd i hela Frankrike och första åtgärden blev att Paris plus sju städer fick utegångsförbud nattetid, mellan 21 på kvällen och fram till 06 på morgonen.

Nu gäller dessa regler även Cannes och i totalt 54 av Frankrikes 96 departement. Utegångsförbudet gäller i första hand fyra veckor. De som trotsar förbudet riskerar böter på 135 euro, drygt 1400 kronor.

Tuffa tider. För vår personliga del betyder det kanske inte så mycket, vi tvingades ställa in ett restaurangbesök med franska vänner ikväll och lär inte gå på något nytt heller. Vi åker hem om en vecka.

Men det är med stort vemod vi ser på händelseutvecklingen. Utegångsförbud- det är sådant man läser om i krigszoner. Och visst, Frankrike är i krig mot covid-19, det är formuleringar som Macron själv ofta använder. Och i krig gäller det att samla sina trupper, även om det betyder via tuffa lagar. Fransmännen själva är rätt luttrade, det är ju i alla fall inte lockdown.

Sedan kan ju hälsoexperter, sådana det vimlar av sedan sju månader tillbaka, resonera kring sydeuropeiska metoden med lockdown och sedan munkavle och skarpa regler, eller den svenska modellen med social distans i första hand. Här i Cannes ser man inte mycket av social distans. Jo, ibland vid kassorna i butiker. På krogarna står borden dock lika tätt som förut, även om fransmännen går alltmer sällan ut och äter.

Som sagt, molnen hopar sig. Men det är bara bildlikt talat. I morse när vi vaknade strålade solen som om inget hade hänt.  En mås flyger förbi oss på terrassen. Och himlen är oskyldigt blå.

Vit mås. Blå himmel. Det finns hopp.