GALA magasin
You Are Reading
Att hålla fast vid sin glädje
0
Blogg - Therése Neaimé

Att hålla fast vid sin glädje

Spenderade min helg sjungandes på en av Silja Lines båtar, nämligen Galaxy. Dessa vackra magnifika skapelser som varje dag gör sin resa genom vår  svenska skärgård och vidare mot vårt grannland Finland. Kanske var det mest påtagliga under just denna helg all den kärlek som bubblade upp. En påtaglig känsla som envist höll i sig under min 48 timmar långa vistelse där ute till havs. En känsla av samhörighet som inkluderade både Siljas gäster, kollegor samt besättning.

Som live artist har jag haft privilegiet att uppträda på just denna båt i mer än 6 år och under någon helg då och då. Jag har alltid älskat känslan av gemenskap, formatet på våra shower samt den fantastiska publikkontakten. Magin över att, i ett lite mindre format, ha möjligheten att komma närmare sina lyssnare har alltid känt unik och ovärderlig.

Silja Galaxy är vanligtvis fullt av gäster en helg som denna. Runt 2000 båtkryssare har varit det normala. I helgen var det 150 gäster, vilket naturligtvis är bra i tider som dessa och en av anledningarna till att jag tackade ja då det är i det närmaste smittnings fritt, men ändå. Samtidigt som jag absolut älskade att  ännu en gång få knyta an till den jag är och samtidigt sjunga ut av hela mitt hjärta för de ca 15 personer vi hade i publiken, så kunde det samtidigt kännas lite sorgligt. Men också än mer behövligt! Låter det konstigt? Kanske.  Men precis så kändes det. Det sorgliga låg i att denna annars så livliga båt, full av minnen uti varje vrå, nu ekade nästan tom. Den behövliga låg i att det kändes viktigare än någonsin att sprida just både glädje och hopp.  Om inte annat så också för den egna själens ro. Att få sitta där i den härligaste av pianobarer, ackompanjerad av en magisk kollega bemästrande den vackert svartblänkande flygeln gav mig en enormt känsla av välbefinnande. Helgens spelning blev också om igen en ovärderlig påminnelse om hur mycket musiken faktiskt betyder för så många av oss. Och med anledningen av just detta gör det mig än en gång så ont när jag tänker på hur mycket kulturen faktiskt lider i vårt avlånga land. Och även utanför dess gränser. Måtte det bli nya tider snart. Och även om det inte just nu inte set ut som en förändring är nära förestående så väljer jag ändå att tro att den kommer. För eller senare. Lika säkert som ett amen i kyrkan. Så låt oss alla tills dess hitta alternativa sätt till att överleva våra drömmar och bibehålla vår tro.

Och kära Silja Galaxy… lova mig att du fortsätter segla, stolt och vacker där ute på havet tills din publik och din trogna besättning strömmar till igen. Så måste det bli!

Tack för en magisk helg i ditt sällskap.

Med pianist Lisa Bengter på Silja Galaxy

About Author

Tror du att allt är möjligt? Att du genom din egen kraft styr din framtid? Att du kan våga även om du är rädd?

Therése Neaimés svar på dessa frågor har alltid varit en passionerad "Ja!". Therése växte upp i Sverige med en svensk mor och en libanesisk far. Idag är hon en sångare, låtskrivare, skådespelerska, dansare och motivationstalare och hon bestämde sig tidigt för att ta ansvar för sitt eget öde. Therése mobbades i skolan. Idrotten var en fristad och hon blev en framgångsrik elitfriidrottare i unga år. "Att vara en elitidrottare lärde mig att med hårt arbete och fokus kan du uppnå en hel del", säger Therése. "Det förbättrade också mitt självförtroende och min känsla för vem jag är." Hon har tillämpat detta tänkesätt på sitt liv ända sedan dess.

"Jag tror att livet handlar om att bli den bästa versionen av oss själva. Att följa sin dröm kan vara svårt – men att inte göra det skrämmer mig ännu mer." Det är därför Therése aldrig har begränsat sig till att vara "bara" en sångare, en skådespelerska eller en talare. När hon bestämt sig för att prova något nytt, tar hon sig alltid an utmaningen helhjärtat. "En grundtalang är säkert viktig," förklarar Therése, "men arbetsmoral, en tro på sig själv och en positiv attityd är lika viktigt för att lyckas."

"Jag tror på att uttala sina önskningar högt och arbeta för att de ska bli verklighet. Uttrycken Ask and you might receive! och Dare and you will gain! stämmer verkligen”, säger Therése. ”Sen tror jag att om du verkligen vill inspirera andra så måste du har varit igenom resan själv”.

I sin föreläsning "Från dröm till verklighet" delar hon med sig av sin personliga historia. Berättelsen om en liten flicka som trodde att hon inte kunde sjunga men som blev en respekterad artist och som idag gör precis det hon alltid har velat göra. Therése mål är att inspirera människor med hjälp av sin musik, sitt skådespeleri men även med hjälp av sitt föreläsande.

Therése musik kombinerar hennes svenska och libanesiska arv i en Scandipop/arabisk pophybrid som toppat hitlistor världen över. Hon har spelat live i USA, Europa och Mellanöstern med sitt eget band, Neaimé. Hon har framträtt för NATO trupper i Afghanistan och öppnat upp för Simply Red under deras Europaturné. Therése har representerat svenska UD i Kairo med live-framträdanden utsedd till en framstående personlighet för att främja svensk-arabiska relationer. Therése har varit varumärkesambassadör för Volkswagen Middle East och ambassadör för svenska Stiftelsen för barn med cancer. Hon har framträtt för kungen och kronprinsessan av Sverige och vid ett flertal andra VIP-evenemang. Under 2019 samt 2020 såg vi henne bla uppträda på Köpenhamn och Kapstaden Pride. Under 2017-2018 samarbetade hon även med Länsmusiken i Stockholm med sin egen föreställning. Som skådespelerska har hon haft huvudroller i både film och teater. Therése är också författare och har nyligen publicerat sin bok "Från dröm till verklighet".

Förutom sin framgångsrika karriär är Therése ensamstående mamma till tre barn. Återigen visar hon att det är möjligt att nå sina mål oavsett hur utmanande det kan tyckas. "Att vara ensamstående mamma har aldrig hindrat mig", säger Therése. "Jag tar med mina barn till olika arbetsrelaterade händelser så ofta det är möjligt. Jag tänker att det är en fantastisk erfarenhet för dem – och för mig."