GALA magasin
You Are Reading
Afghanistan.
0
Blogg - Therése Neaimé

Afghanistan.

AFGHANISTAN.

Detta vackraste land och dess folk som jag hade äran att lära känna redan 2008! Jag åkte dit för att spela för de tyska, svenska och amerikanska trupperna! Eftersom detta var en tid då det redan då pågick ett fullskaligt krig var det överlägset den farligaste resa jag någonsin gjort. Men också den mest givande.

Någon frågade mig hur jag vågade!? Eller för att vara helt ärlig så handlade frågan mer om något i stil med om jag var helt klar i huvudet som tog detta beslut eller inte.

Mitt svar blev att om soldaterna är modiga nog, varför skulle inte jag kunna vara det?

Så jag och min pianospelare Fredrik reste till Afghanistan på inbjudan av den tyska ambassaden i Afghanistan. Vi hade 10 militärpoliser som skyddade oss dygnet runt. Vid ett tillfälle voltade vi med vår jeep i norra Afghanistans öken. En öken full av krypskyttar. Lyckligtvis lyckades vi ta oss ur bilen genom att klättra upp genom ena framdörren eftersom bilen vi färdats i nu låg på högkant. Ingen kom till skada. Talibanerna sköt på det svenska lägret bara fem minuter innan vår ankomst. Återigen hade vi tur att inget hände varken oss eller någon annan i lägret just den dagen.

Jag är övertygad om att vi ibland måste se saker med egna ögon för att förstå dem till fullo. Det kan vara så lätt att sitta i ett fredligt land som vårt eget och döma ut ett krigs dumheter. Men jag tänker att det inte alltid finns en enkel lösning på varför människor ställer till det. Att det finns en miljon orsaker till varför vår historia ser ut som den gör. Självklart har inte heller jag svaren på allt detta men en sak jag vet säkert är det faktum att det lika gärna kunde ha varit mina barn som jag träffade den där vackra dagen i hjärtat av Kabuls öken. Att se deras entusiasm över en lek med en tom Coca-cola flaska var rörande. Att sedan också uppleva deras stora ögon och nyfikenhet när vårt antourage dök upp tog i hjärtat på ett sätt som för evigt stannat kvar i mitt hjärta. Min enda tanke där och då var att om jag på något sätt kunde underlätta för dem eller om ens för en sekund ingjuta lite hopp så var det orsaken till att jag befann mig just där och då. Vi fick en timme tillsammans. En kort stund kan tyckas men också en stund som för alltid finns med färskt i mitt minne.

Min reflektion efter denna omvälvande resa var den att det lika gärna kunde ha varit min bror som skjutits till dötts denna samma dag som jag samtidigt sjöng för den amerikanska armén Nato och dess soldater! Det kunde lika gärna ha varit min far och inte en inhemsk man som så stolt visade oss sin fantastiska drake där uppe bland Kabuls kullar. Det berömde berget varifrån bland annat den kända boken ”The kite runner” hämtat sin inspiration. I ett krig kommer många civila i kläm. Civila som du och jag är de som antagligen kommer att lida och förlora mest. Och det är inget annat än en förödande katastrof!

I dagarna och med tanke på den rådande situationen i just detta vackra men också olycksdrabbade land, ligger mitt hjärta hos dess folk och deras många utmaningar framöver!

Jag känner en enorm tacksamhet över att jag, om än så bara för 10 dagar, fick chansen att ge mitt hjärta och min själ för något jag verkligen tror på. För chansen att om möjligt sprida lite kärlek över gränserna! Vi är alla ett folk! Var vi råkat bli födda spelar mindre roll.

Afghanistan – Du kommer för alltid att röra mitt hjärta!!

Jag har nedan inkluderat länken till en musikvideo baserad på bilder från just denna resa! Jag hoppas att den kommer att kasta lite extra ljus på och även visa en annan sida av detta mest fantastiska land!

 

About Author

Tror du att allt är möjligt? Att du genom din egen kraft styr din framtid? Att du kan våga även om du är rädd?

Therése Neaimés svar på dessa frågor har alltid varit en passionerad "Ja!". Therése växte upp i Sverige med en svensk mor och en libanesisk far. Idag är hon en sångare, låtskrivare, skådespelerska, dansare och motivationstalare och hon bestämde sig tidigt för att ta ansvar för sitt eget öde. Therése mobbades i skolan. Idrotten var en fristad och hon blev en framgångsrik elitfriidrottare i unga år. "Att vara en elitidrottare lärde mig att med hårt arbete och fokus kan du uppnå en hel del", säger Therése. "Det förbättrade också mitt självförtroende och min känsla för vem jag är." Hon har tillämpat detta tänkesätt på sitt liv ända sedan dess.

"Jag tror att livet handlar om att bli den bästa versionen av oss själva. Att följa sin dröm kan vara svårt – men att inte göra det skrämmer mig ännu mer." Det är därför Therése aldrig har begränsat sig till att vara "bara" en sångare, en skådespelerska eller en talare. När hon bestämt sig för att prova något nytt, tar hon sig alltid an utmaningen helhjärtat. "En grundtalang är säkert viktig," förklarar Therése, "men arbetsmoral, en tro på sig själv och en positiv attityd är lika viktigt för att lyckas."

"Jag tror på att uttala sina önskningar högt och arbeta för att de ska bli verklighet. Uttrycken Ask and you might receive! och Dare and you will gain! stämmer verkligen”, säger Therése. ”Sen tror jag att om du verkligen vill inspirera andra så måste du har varit igenom resan själv”.

I sin föreläsning "Från dröm till verklighet" delar hon med sig av sin personliga historia. Berättelsen om en liten flicka som trodde att hon inte kunde sjunga men som blev en respekterad artist och som idag gör precis det hon alltid har velat göra. Therése mål är att inspirera människor med hjälp av sin musik, sitt skådespeleri men även med hjälp av sitt föreläsande.

Therése musik kombinerar hennes svenska och libanesiska arv i en Scandipop/arabisk pophybrid som toppat hitlistor världen över. Hon har spelat live i USA, Europa och Mellanöstern med sitt eget band, Neaimé. Hon har framträtt för NATO trupper i Afghanistan och öppnat upp för Simply Red under deras Europaturné. Therése har representerat svenska UD i Kairo med live-framträdanden utsedd till en framstående personlighet för att främja svensk-arabiska relationer. Therése har varit varumärkesambassadör för Volkswagen Middle East och ambassadör för svenska Stiftelsen för barn med cancer. Hon har framträtt för kungen och kronprinsessan av Sverige och vid ett flertal andra VIP-evenemang. Under 2019 samt 2020 såg vi henne bla uppträda på Köpenhamn och Kapstaden Pride. Under 2017-2018 samarbetade hon även med Länsmusiken i Stockholm med sin egen föreställning. Som skådespelerska har hon haft huvudroller i både film och teater. Therése är också författare och har nyligen publicerat sin bok "Från dröm till verklighet".

Förutom sin framgångsrika karriär är Therése ensamstående mamma till tre barn. Återigen visar hon att det är möjligt att nå sina mål oavsett hur utmanande det kan tyckas. "Att vara ensamstående mamma har aldrig hindrat mig", säger Therése. "Jag tar med mina barn till olika arbetsrelaterade händelser så ofta det är möjligt. Jag tänker att det är en fantastisk erfarenhet för dem – och för mig."