GALA magasin
You Are Reading
A Coruna – Spain
0
Blogg - Therése Neaimé

A Coruna – Spain

Vi var en förväntansfull grupp på ett antal kända profiler och journalister från Sverige som samlades på Arlanda i slutet av september.

Alla inbjudna till en fam trip med, för mig, det hittills okända resmålet A Coruna.

⭐️⭐️⭐️

Väl framme och incheckade blev vi varmt mottagna av ägaren till det vackra Hotel Corona Plaza! Ett modernt och lyxigt hotell beläget i hjärtat A Coruna stad.

Det bjöds på tapas, bubbel, välkomsttal ochobligatoriskt efterfest. Men då detta var framförallt en jobbresa med fullspäckat schema blev det ändå en ganska tidig kväll!

Lördag morgon och hotell frukost. Ett imponerande urval. Något för alla. Färsk frukt, croissanter, många olika brödsorter, valfri omelett eller lax toast. Pannkakor och ägg. Fin service och en lyxig atmosfär. En fin start på dagen.

Efter frukosten hämtades vi av vår egen tour guide. Därefter bar det iväg ut på stan.

Och vilken dag det blev! Första stoppet blev ett besök i huset där konstnären Picasso växte upp. Ett otroligt vackert sekelskiftes hus. Vandrandes från rum till rum kunde man nästan känna denna ikons själ och andetag. En kittlande känsla att se Picassos gamla  färgtuber och penslar fortfarande liggandes framme på borden. Hur många vet att det var just här denna konstnär växte upp? Inte jag. Värt ett besök i sig självt.

Nästa stop. Den för staden kända fiskmarknaden, The Market, Plaza de Lugo.

Här kunde man inte bara hitta den bästa fisken och skaldjuren från Galician kusten utan också färskt kött, grönsaker, frukt, pajer samt bröd.

En imponerande upplevelse. Disk efter disk med alla havets läckerheter såsom skaldjur och fisk!

Om ni inte redan har besökt det berömda Herkulestornet så kan jag varmt rekommendera detta. En spännande historia i sig. Denna berömda fyr är den äldsta i sitt slag och fortfarande aktiv. Tornet är från vårt första århundrade. Man tror att fyren byggdes av romarna under det första århundradet e.Kr.  De flesta av oss tog oss upp för de 242  trappstegen till fyrens högsta våning. En utmaning väl värd sitt pris. Utsikten över kust och stad som mötte på översta avsatsen var väl värd besväret.


Därefter välkomstlunch på den renommerade restaurangen Cantón 23. Adress: Plaza de Lugo, A Coruña. En byggnad värdig sin ålder.  Byggnadsår 1885. Igen blev vi serverade mängder av  Tapas i bästa klass. Havets läckerheter tillagade på ett spännande sätt. Råvaror direkt från stadens egen fiskmarknad. En lunch att minnas! Behöver jag säga att ingen av oss behövde gå därifrån hungriga!?

Dagen innehöll även en del shopping. I hjärtat av city, också kallat the ”inditex block”, hittar man det mesta. Det är också här man kan besöka den kända fiskmarknaden som jag tidigare nämnt.

Dag 3. Ännu en guidad tour. Denna gång genom Old town Coruna. Plaza de Maria Pita and San Pedro Park. Staden som  även kallas ”City of Glass” har många likheter med vår egen Gamla Stan. Kullerstenar, smala gränd och små trädgårdar är några utav de sevärdheter som lockar.

Apropå andligt uppvaknande, visste du att man även kan göra sin pilgrimsvandring till Santiago från A Coruna!? Det kallas den engelska vägen.

Som jag nämnt tidigare är det många restauranger som imponerar. En utav dessa är den renomerade Taberna 5 Mares. På toppen av park de Monte de San Pedro hittar du denna pärla. Känd för en magisk vacker utsikt. Av staden själv är den plats också kallad en av stadens kallas ”lungor”. Väl uppe på toppen är det lätt att förstå varför. Restaurangen är bla känd för att använda sig av råmaterial hämtat endast från den egna regionen.

Vad kan väll vara bättre än en promenad efter en långlunch? Tänker att charmen med en lite mindre stad som denna är just att det är lätt att ta sig överallt även till fots. Kan tex varmt rekommendera ett besök till den vackra sandstranden belägen mitt i city.   Orzan beach! Kändes otroligt lyxigt att, i hjärtat av city, kunna slå sig ner och känna sanden skölja mellan tårna. Lägga sig ner och genom stadens brus samtidigt höra havets vågor slå in mot land. Den perfekta avslutningen på dagen.

Knappt hann vi tillbaka till hotellet förrän det var dags för ännu ett intressant restaurangbesök. Vinoteca Jaleo. ”A gastronomic proposal”. Bortskämda med ännu ett överflöd i varierade och utsökta tapas var det lätt att förstå varifrån detta ställe fått sin beskrivning. Måste dock tillägga att vi var några stycken ur gruppen som tackade nej till ännu en rätt med bläckfisk.

A Coruna är en stad med många överraskningar samt sevärdheter! Ett levande nattliv och förstklassiska restauranger. De flesta med färskvaror direkt från den egna regionen. Staden har en spännande arkitektur. Många byggnader helt egna i sin arkitektur. Den inhemska befolkningen varm och välkomnande! En strand mitt i city och fantastisk shopping! Både lite mer posh men också med de små spännande marknaderna i gränden.

Tacksam för att ha fått uppleva denna pärla med så mycket att erbjuda. Väl värd ett besök.

Varmt tack också till A Coruna stad samt Isabel Lopez för inbjudan!
 #visitcoruna

 

About Author

Tror du att allt är möjligt? Att du genom din egen kraft styr din framtid? Att du kan våga även om du är rädd?

Therése Neaimés svar på dessa frågor har alltid varit en passionerad "Ja!". Therése växte upp i Sverige med en svensk mor och en libanesisk far. Idag är hon en sångare, låtskrivare, skådespelerska, dansare och motivationstalare och hon bestämde sig tidigt för att ta ansvar för sitt eget öde. Therése mobbades i skolan. Idrotten var en fristad och hon blev en framgångsrik elitfriidrottare i unga år. "Att vara en elitidrottare lärde mig att med hårt arbete och fokus kan du uppnå en hel del", säger Therése. "Det förbättrade också mitt självförtroende och min känsla för vem jag är." Hon har tillämpat detta tänkesätt på sitt liv ända sedan dess.

"Jag tror att livet handlar om att bli den bästa versionen av oss själva. Att följa sin dröm kan vara svårt – men att inte göra det skrämmer mig ännu mer." Det är därför Therése aldrig har begränsat sig till att vara "bara" en sångare, en skådespelerska eller en talare. När hon bestämt sig för att prova något nytt, tar hon sig alltid an utmaningen helhjärtat. "En grundtalang är säkert viktig," förklarar Therése, "men arbetsmoral, en tro på sig själv och en positiv attityd är lika viktigt för att lyckas."

"Jag tror på att uttala sina önskningar högt och arbeta för att de ska bli verklighet. Uttrycken Ask and you might receive! och Dare and you will gain! stämmer verkligen”, säger Therése. ”Sen tror jag att om du verkligen vill inspirera andra så måste du har varit igenom resan själv”.

I sin föreläsning "Från dröm till verklighet" delar hon med sig av sin personliga historia. Berättelsen om en liten flicka som trodde att hon inte kunde sjunga men som blev en respekterad artist och som idag gör precis det hon alltid har velat göra. Therése mål är att inspirera människor med hjälp av sin musik, sitt skådespeleri men även med hjälp av sitt föreläsande.

Therése musik kombinerar hennes svenska och libanesiska arv i en Scandipop/arabisk pophybrid som toppat hitlistor världen över. Hon har spelat live i USA, Europa och Mellanöstern med sitt eget band, Neaimé. Hon har framträtt för NATO trupper i Afghanistan och öppnat upp för Simply Red under deras Europaturné. Therése har representerat svenska UD i Kairo med live-framträdanden utsedd till en framstående personlighet för att främja svensk-arabiska relationer. Therése har varit varumärkesambassadör för Volkswagen Middle East och ambassadör för svenska Stiftelsen för barn med cancer. Hon har framträtt för kungen och kronprinsessan av Sverige och vid ett flertal andra VIP-evenemang. Under 2019 samt 2020 såg vi henne bla uppträda på Köpenhamn och Kapstaden Pride. Under 2017-2018 samarbetade hon även med Länsmusiken i Stockholm med sin egen föreställning. Som skådespelerska har hon haft huvudroller i både film och teater. Therése är också författare och har nyligen publicerat sin bok "Från dröm till verklighet".

Förutom sin framgångsrika karriär är Therése ensamstående mamma till tre barn. Återigen visar hon att det är möjligt att nå sina mål oavsett hur utmanande det kan tyckas. "Att vara ensamstående mamma har aldrig hindrat mig", säger Therése. "Jag tar med mina barn till olika arbetsrelaterade händelser så ofta det är möjligt. Jag tänker att det är en fantastisk erfarenhet för dem – och för mig."