GALA magasin
You Are Reading
ABBA gör comeback – efter nästan 40 år!
0
Nöje

ABBA gör comeback – efter nästan 40 år!

ABBA

Många ABBA-fans har väntat och hoppats på dagen att Sveriges genom tiderna mest framgångsrika band ska återförenas och nu har deras högsta dröm gått i uppfyllelse. ABBA är tillbaka med ny musik och nu har fans över hela världen för första gången höra de nya singlarna ”I still have faith in you” och ”Don’t shut me down”. Låtar som är en del av det kommande studioalbumet som släpps den 5 november.

ABBA
Foto: Billie Walsh

ABBA splittrades 1983 och har sedan dess inte släppt någon ny musik tillsammans. Men, den 26 augusti startade bandet kontot ”ABBA Voyage”, där de uppmanade folk att registrera sig på nya hemsidan. Dessutom lovade de att släppa en nyhet – den 2 september, det vill säga idag.  Och vilken nyhet! ABBA släpper ny musik efter nästan 40 år!  Under torsdagskvällen presenterades två nya låtar från kommande albumet ”ABBA Voyage”.

ABBA
Foto: Billie Walsh

”Abbatarer”
Från presskonferensen i London avslöjade Benny Andersson och Björn Ulvaeus dessutom att det kommande studioalbumet är en del av det stora konsertprojektet ”ABBA Voyage”. Den 27 maj 2022 kommer en virtuell konsert ha premiär i London på en specialbygd Abba-arena som kommer att ta 3000 personer. Benny Andersson, 74, Björn Ulvaeus, 76, Agnetha Fältskog, 71, och Anni-Frid Lyngstad, 75, har i fem veckors tid framfört konsertens 22 låtar inför 160 kameror och nästan lika många experter på visuella effekter. Det har resulterat i en spektakulär hologramshow med avatarer, eller ”abbatarer” som de kallas. Konserten kommer vara en och en halv timme lång och många av de 22 låtar som kommer framföras är gamla hits.

– Vi hoppas att få se er i ABBA-arenan i London och ja – se – för vi har fyllt våra avatarer, våra digitala alter egon med så mycket vi kan av våra själar. Det är inte en överdrift att säga att vi är tillbaka, säger bandet i ett pressmeddelande.

Bandet återförenades i Bennys studio
Inför invigningen hoppades fansen på att få se bandets återförenas och sjunga tillsammans. Dock var det bara Benny Andersson och Björn Ulvaeus som deltog och intervjuades på den livesända pressträffen. Däremot fick fansen se filmklipp när bandet återförenades i studion för att spela in det kommande albumet.

Agnetha: ”Jag kan knappast tro att det här ögonblicket kommit till slut”

– När vi samlades i studion igen hade jag ingen aning om vad jag hade att vänta. Men Bennys inspelningsstudio är en så trivsam och trygg miljö att innan jag visste ordet av så hade jag jätteroligt! Jag kan knappast tro att det här ögonblicket kommit till slut. Att vi nu ska dela det här med hela världen, säger Agnetha Fältskog.

Frida: ”Det var så glädjefyllt att arbeta med gruppen igen”
För tre år sedan kom nyheten att Abba skulle släppa två nya låtar – men det gav mersmak.

– Jag hade så roligt under våra första inspelningsdagar för några år sedan, att när Benny ringde och frågade om jag kunde tänka mig att sjunga lite mer så tvekade jag inte ett ögonblick! Och vilka låtar! Respekt och kärlek till dessa exceptionellt talangfulla, i sanning geniala låtskrivare! Det var så glädjefullt att arbeta med gruppen igen. Jag är lycklig över det som vi har gjort och jag hoppas innerligen att våra fans känner detsamma, säger Anni-Frid Lyngstad.

ABBA
Foto; Pål Allan/ABBA the museum