GALA magasin
You Are Reading
Kronprinsessan på besök i Västerbottens län
0
Kungligt

Kronprinsessan på besök i Västerbottens län

Kronprinsessan Victoria

Igår besökte kronprinsessan Victoria Västerbottens län för att uppmärksamma insatser med anledning av covid-19-pandemin. Kronprinsessans besök i länet ägde rum i Umeå och Skellefteå och landshövding Helene Hellmark Knutsson var värd för besöket. Kronprinsessan och landshövdingen inledde dagen med att besöka Umeå Stadsmissionen där direktor Johan Tovetjärn hälsade välkommen och visade stadsmissionens lokaler.  Direktor Johan Tovetjärn, smittskyddsläkare Stephan Stenmark och Gunilla Persson, samt distriktsjuksköterska Lena Rehnman och medicinsk chef Maria Marklund berättade därefter om pandemin och dess effekter på stadsmissionens verksamhet.

Kronprinsessan Victoria

På gymnasieskolan Maja Beskow hälsades Kronprinsessan och landshövdingen välkommen av rektor Henrik Ragnvaldsson, utbildningsdirektör Ann-Christine Gradin och bitr. utbildningsdirektör Niklas Wallmark. Eleverna Agnes Edeljung, Noah Grönberg och Ellinor Hannerfors berättade om sina upplevelser om hur det varit att gå på gymnasiet under pandemin och hur det har påverkat dem. Som avslutning fick Kronprinsessan och landshövdingen en kort rundvandring i skolan.

På resan från Umeå till Skellefteå fick Kronprinsessan och landshövdingen information om pandemiarbetet i länet av smittskyddsläkaren Stephan Stenmark och Susanne Lantz från Länsstyrelsen. Vid ankomst till Skellefteå hälsades Kronprinsessan och landshövdingen välkommen till Sara kulturhus av kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman, kommundirektör Kristina Sundin Jonsson och kommunalråd Evelina Falhesson. I restaurang Mandeln i Sara kulturhus serverades den samiska rätten gurpi till lunch och därefter fick Kronprinsessan och landshövdingen en guidad visning av kulturhuset.

I ett av kulturhusets salar inledde Fransesca Quartey, vd Västerbottenteatern, den avslutande delen av besöket med att citera ”Berget vi bestiger” av Amanda Gorman, översatt av Jason Diakité (Timbuktu). Därefter berättade hon om hur pandemin påverkat teatern.  Som avslutning framfördes ett kort stycke hur ”När prinsen kom till byn” som är en fri tolkning av Torgny Lindgrens pjäs ”I brokiga blads vatten”. Berättarföreställ­ningen handlar om när Prins Eugene besökte Norsjö och träffade konstnären Herman Andersson, Brokiga Blad.

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan avslutade besöket i Västerbotten på Northvolt där vd Peter Carlsson berättade om hur företaget hanterat pandemin och arbetet med att färdigställa batterifabriken.

Kronprinsessan Victoria

Kungafamiljen besöker Sveriges län
Med anledning av den pågående covid-19-pandemin besöker medlemmar i Kungafamiljen, på initiativ av H.M. Konungen, Sveriges 21 län. De fyra första besöken genomfördes hösten 2020, men med anledning av den andra vågen av pandemin pausades besöken tills vidare. Med dagens besök i Kalmar län återupptas besöken i samtliga Sveriges län under hösten 2021. Kungen vill genom besöken visa deltagande med de drabbade och uppmärksamma lokala insatser inom olika samhällssektorer.

Kommande besök till Sveriges län planeras enligt följande:

September
Måndagen den 13 september besöker Prins Carl Philip Blekinge län
Onsdagen den 22 september besöker Kronprinsessparet Gävleborgs län
Torsdagen den 23 september besöker Kungaparet Uppsala län
Måndagen den 27 september besöker Kungaparet Norrbottens län
Oktober
Onsdagen den 6 oktober besöker Kronprinsessparet Örebro län
Torsdagen den 7 oktober besöker Prins Carl Philip Gotlands län
Tisdagen den 12 oktober besöker Prins Carl Philip Östergötlands län
Torsdagen den 14 oktober besöker Kungaparet Jönköpings län
Fredagen den 15 oktober besöker Kronprinsessparet Kronobergs län
Onsdagen den 20 oktober besöker Kronprinsessparet Skåne län
Torsdagen den 28 oktober besöker Kungaparet Hallands län
November
Torsdagen den 11 november besöker Kronprinsessparet Dalarnas län
Måndagen den 29 november besöker Kungaparet Jämtlands län

Samtliga besök genomförs under former anpassade efter den pågående pandemin och i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Foto: Pelle T Nilsson/SPA