GALA magasin
You Are Reading
Drottningen invigde Barnahus Ortenau
0
Kungligt

Drottningen invigde Barnahus Ortenau

Drottningen

Igår deltog Drottningen vid den digitala invigningen av Tysklands femte barnahus, Childhood-Haus i Ortenau. Drottningens tal spelades in på Drottningholm.

”Childhood-Haus” är till för barn som misstänks ha blivit utsatta för våld eller sexuella övergrepp. Berörda myndigheter samverkar på plats i barnahuset för att barnet inte ska behöva slussas runt till olika ställen och upprepa sin berättelse om traumat gång på gång.

Miljön i barnahusen är anpassad efter barnens behov och alla som barnet möter där, till exempel polisens utredare, åklagare, socialtjänst, psykiatri, rättsmedicin, barnhälso- och sjukvård är speciellt utbildade för det.

Under den digitala invigningen av Childhood-Haus Ortenau sade Drottningen bland annat:

”Det är en ära för mig att virtuellt få besöka det senaste barnahuset och få inblick i ert arbete där. Jag beklagar att jag inte kan vara på plats personligen, men det betyder mycket för mig att barnahuset i Ortenau hanterar barn som utsatts för våld och övergrepp enligt grundidén för barnahus: ’Oavsett resultatet av ett förfarande måste barnet vara i en bättre och starkare position i slutet av processen än när den inleddes.’”

Därefter talade bland andra Baden-​Württembergs minister för sociala frågor och integration.

Childhood-Haus Ortenau är det femte att öppna i Tyskland – efter Leipzig, Heidelberg, Berlin och Düsseldorf.

Om barnahus
I ett barnahus får barn som utsatts för sexuella övergrepp stöd och skydd under ett och samma tak. I ett multiprofessionellt team bestående av läkare, domare, psykologer, socialsekreterare med flera samarbetar man för barnens bästa och i deras intresse. Barnahus etableras i Tyskland med stöd av World Childhood Foundation.

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna