GALA magasin
You Are Reading
Toppbetyg för ny ekologisk årgång av Xavier Châteauneuf du Pape
0
Mat & dryck

Toppbetyg för ny ekologisk årgång av Xavier Châteauneuf du Pape

Vin

Den nya årgången av Xavier Châteauneuf du Pape från 2017 börjar nu rullas ut i Systembolagets butiker. Det är den första ekologiska årgången av vinet som samtidigt får mycket goda omdömen i internationell vinpress, 91‑93 poäng av Parker och 92-94 poäng (av 100) av Jeb Dunnuck.

– Vinet har ett balanserat avslut med fina mineraltoner vilket är lite av Xaviers signum. Tillsammans med en tydlig fräschör gör dessa egenskaper att vinet passar väldigt bra till många olika maträtter. En av mina favoriter som jag gärna serverar är en vildsvinsstek med rotsaker och örtig gräddsås, säger Alexandre Schuster, senior brand manager på Altia.

Den nya årgången av Xavier Châteauneuf du Pape har en mycket nyanserad doft med inslag av björnbär, blåbär, mörka plommon och hallon som samsas fint med kryddor, fat, lagerblad och en fläkt av blommor och mörk choklad. Smaken är fyllig och komplex med toner av björnbär, blåbär, röda bär, kryddor, lavendel, fat, kakao, söt lakrits och lagerblad. I den långa eftersmaken finns en lätt salt förnimmelse som Xavier ofta eftersträvar.

Fokus på miljö och hållbarhet
– Xavier Vignon har ett stort hållbarhetsfokus i sin vinproduktion och han är en av de mest innovativa franska vinmakarna som jag arbetat med. Han är en pionjär med stor yrkesskicklighet som kan konsten att skapa välkomponerade viner, säger Alexandre Schuster, senior brand manager på Altia.

Alla druvor som används i Xavier Vignons viner odlas på ett hållbart sätt och för varje år blir fler av hans viner ekologiska. Målet är att allt ska vara ekologiskt odlat och producerat inom fem år. Genom den nya årgången av Xavier Châteauneuf du Pape är vinhusets båda viner i Systembolagets fasta sortiment nu ekologiska. Efter hand kommer även de viner som finns i beställningssortimentet att bli det.

”Moget och sexigt”
Internationellt har många erkända journalister lovordat Xavier Vignons 2017 Châteauneuf du Pape. Jeb Dunnuck gav vinet 92-94 poäng och skrev:
”Jag älskar Châteauneuf du Pape Xavier 2017, ett moget, sexigt och fylligt vin med en underbar känsla av renhet och elegans. Med smak av björnbär, svarta vinbär, malen svartpeppar och toner av grafit samt en fantastisk blommig karaktär är det redan en glädje att dricka men det kommer att utvecklas bra tack vare sin balans.”

Gamla stockar och strikt urval
Xavier köper och använder bara vin och druvor från gamla eller mycket gamla vinstockar. Samma regler gäller deras egna vingårdar som har många gamla knotiga vinstockar. Det ger vinerna en mycket bra intensitet, koncentration och smaklängd. Vinhuset är också mycket strikt i fråga om urval och kvalitetskrav. Om en skörd inte uppfyller deras högt ställda krav så lanserar företaget inte något vin det året. Så skedde till exempel med flera av egendomens viner under bland annat 2013 och 2014.

Årgång 2017 är en mycket bra årgång i området vilket känns både i balansen och i djupet i Xavier Châteauneuf du Pape 2017.

Komplexa och balanserade viner
Xavier Vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och som komplement köper företaget både vin och druvor från andra utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna ska avspegla ursprunget och samtidigt ha en tydlig prägel av hans stil och personlighet. Xavier ser sig gärna själv som en dirigent där olika växtplatser och viner är de olika instrumenten. Han lägger stor kraft i konsten att blanda (dirigera) vin från de olika lägena för att skapa ett bättre slutresultat med fin nyansrikedom, djup och komplexitet i vinerna.

Druvorna i Xavier Châteauneuf du Pape 2017 kommer från hela 78 olika plotter inom appellationen, främst från den svalare norra delen, för att ge en balanserad fruktighet och fräschör i vinet. Det består till 65 procent av druvor från gamla stockar av Grenache, 20 procent av Mourvèdre och 15 procent av Syrah. Vinet lagras i fat av fransk ek under 12 månader.

Kunskapsbredd och erfarenhet
Xavier Vignon har lång erfarenhet och bred kunskap från sitt arbete som konsulterande vinmakare under 34 skördar på både södra och norra halvklotet. Han har arbetat mycket i Champagne och har haft flera hundra uppdrag i södra Rhônedalen under åren. Men, sedan 2016 är han helt fokuserad på sina egna viner och vineriet Xavier Vins, som i dag producerar omkring en miljon flaskor per år och ligger i Châteauneuf du Pape.

Xavier Châteauneuf du Pape 2017
Ursprung: Frankrike, Rhône, Côtes-du-Rhône
Artikelnr: 6267
Volym: 750 ml
Alkoholhalt: 13,5%
Pris: 269 kr