GALA magasin
You Are Reading
Titti Schultz prisad som Årets radioprogramledare
0
Nöje

Titti Schultz prisad som Årets radioprogramledare

Titti Schultz

Igår kväll delade Radioakademin ut priset Guldörat i sex kategorier. Årets stjärnskott blev Love Lyssarides och Årets Genombrott stod Agnes Wold för. Dessutom hade lyssnarna, för andra året i rad, röstat fram P4 Extras Titti Schultz som Årets radioprogramledare. Johanna Nordström hade röstats fram som Årets poddprogramledare och hennes podd Ursäkta till Årets podd.

Titti Schultz
Titti Schultz – Årets radioprogramledare. Foto: Michael Hansson

Årets radioupplevelse 2021: Romansbedragaren – P4 Västernorrland
Juryns motivering:
Vinnarens grepp att använda lyssnarna för att på ett pedagogiskt och underhållande sätt förklara fällor man själv kan hamna i, är radio när den är som bäst.
Engagemang från lyssnarna betyder allt och vinnaren tar hjälp av sin publik utan att en enda gång tappa respekten för alla de som fallit offer och förlorat sina besparingar.

Årets radioprogram 2021: Sportextra – P4 Riks
Juryns motivering:
När ”lägerelden” slocknar, gemenskapen försvinner och tomheten infinner sig då är det snudd på omöjligt att uppfinna hjulet mot en bortskämd målgrupp. Då krävs det mod att våga utmana sitt format och göra innehåll med sådan inlevelse att man får känsla av att faktiskt vara där. Det här bidraget har fått ”lägerelden” att flytta hem ge värme och har för juryn vunnit VM i innehåll.

Årets intervju 2021: Mamma dödad i sängen bredvid – Verkligheten i P3, Emma Ikekwe, Filt för P3
Juryns motivering:
En olidligt stark intervju med ett vedervärdigt innehåll och är omöjlig att sluta lyssna på. Skarpa och inkännande frågor resulterar i svar som skildrar en brutal och skrämmande verklighet.

Årets genombrott 2021: Fråga Agnes Wold – Sveriges Radio
Juryns motivering:
Med stenkoll på samtiden har den här produktionen hittat vår tids stora ämne och med hjälp av humor, allvar och en stor dos kunskap nått ut till en stor publik. Och dessutom till en publik som inte alls är särskilt vana poddlyssnare. Tv har ”Fråga doktorn”, nu har poddvärlden ”Fråga en man med skägg som frågar en doktor”.

Årets stjärnskott 2021: Love Lyssarides – Just Stories/Podme
Juryns motivering:
Med kalejdoskopisk reporterblick och en nydanande berättarstil leder årets vinnare lyssnare genom dunkla landskap och in i stängda rum. Trots sitt relativt korta CV visar hen prov på ett absolut gehör för form och ton och hens nyfikenhet smittar av sig på lyssnaren och får oss alla att drömma om hens framtida berättelser.

Årets podd 2021*: Ursäkta
Demokratin har talat!

Årets hederspris 2021: Ginna Lindberg, Ekot, Sveriges Radio
Juryns motivering:
Årets hederspristagare har i åratal genom hundratals rapporter, analyser och kommentarer hjälpt oss att förstå det stora, mäktiga landet i väster. Hennes kunskaper och insikter imponerar på USA-kännare och för oss andra är det helt enkelt fantastiskt att genom årets vinnare få grepp om amerikansk inrikespolitik, inte minst under de senaste årens turbulenta utveckling.

Årets radioprogramledare 2021**: Titti Schultz

Årets poddprogramledare 2021**: Johanna Nordström

Även följande priser delades ut:
Årets poddproduktion 2021: Rättegångspodden – Nils Bergman för Acast
Årets avslöjande 2021: Manipulatören – Ekot/P1 Dokumentär
Årets hederspris 2021: Katarina Hahr

* Omröstning genomförd på Radioakademins hemsida.
** Kantar Sifos webbpanel under perioden 8-14 november 2021. 2 600 intervjuer med personer i åldern 16-79 år.

Foto: Maria Östlin