GALA magasin
You Are Reading
Tina Mehrafzoon maxar Melodifestivalen
0
Nöje

Tina Mehrafzoon maxar Melodifestivalen

 I år får Melloälskaren hjälp av en särskilt påläst kamrat: Radio- och tv-programledaren Tina Mehrafzoon, en av Sveriges tungviktare inom musikjournalistik och välkänd från P3 Guld-galan, Musikguiden och Musikhjälpen. Nu ska hon leda Förfest! och Efterfest! – programmen som ramar in lördagens tävlingskvällar.

– Mello är ett drömprojekt där musiken får fullt fokus och kan vara hur mäktig, knasig och/eller svulstig som den vill. Det är en scen där allt får ta plats, säger Tina Mehrafzoon som längtar efter att allt ska dra igång.

Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka om att Tina ansluter:

– Melodifestivalens För- och Efterfest – blir bara viktigare och viktigare för oss. Vår ambition är att programmen ska skapa stort engagemang. Med den bakgrunden är vi mycket glada att Tina har tackat ja till att leda programmen. Vi är övertygade att hon kommer bli mycket uppskattad av tittarna.

I Förfest! och Efterfest! som sänds från arenorna i värdstäderna Malmö, Göteborg, Växjö, Eskilstuna, Karlstad och Stockholm kan vad som helst hända. Förfest! är precis vad det låter som, en stor, härlig uppvärmning inför kvällens tävling. Programmen sänds från Melloscenen varje lördagskväll klockan 19:30-20:00. Stjärnsprakande gäster medverkar och spännande analyser varvas med veckans Mellosnackisar: Det man inte hinner snacka om på den stora festen, det bockas av här. Förfest! spelas in kort före sändning och sänds på SVT Play, Tiktok och Youtube.

När kvällens tävling avgjorts och tv-kamerorna slocknat startar hela Sveriges Efterfest! där Tina Mehrafzoon minglar med medverkande artister och gäster. Hur mår kvällens segrare och vad gör programledaren direkt efter tv-sändning? Tittare kan delta genom att ställa frågor i chatten. Efterfest! sänds på SVT Play direkt från arenan.

– Jag vill att det ska kännas lika kul och pirrigt för alla hemma i sofforna som för artisterna backstage. Med Förfest! sätter vi tonen och vi sopar inte undan konfettin förrän vi kramat ut allt det bästa i vår Efterfest!, fortsätter Tina Mehrafzoon.

Fler kringprogram och nytt i Melloappen

I vår blir det också fortsatt möjligt att både tjuvlyssna och smygtitta på årets tävlingsbidrag. På torsdagar publiceras redan tidigt på morgonen 1 minut långa ljudsmakprov av låtarna som tävlar den aktuella veckan.
På fredagar kan du uppleva 30 sekunder från bidragens repetitioner och på lördagar möts tävlande artister i Artistduellen. Direkt efter lördagskvällens sändning, publiceras alla låtar utom finalbidragen både på SVT Play och Youtube. Finalbidragen läggs upp först efter den femte deltävlingen.

Även Melodifestivalens app innehåller en rad nyheter i år. Nu kan man sätta sina kunskaper på prov i Melloquizzet och utmana vänner och främlingar om vem som har bäst koll på Melodifestivalen genom tusentals frågor i flera kategorier.

En annan ny funktion är Mellopuls. När användaren gör saker i appen, som att rösta, tippa, byta samlarkort eller quizza, samlar man poäng. När ett visst antal poäng samlats in höjs Mellopulsen. När en ny nivå nås, låses nya funktioner upp. Vad sägs om att dekorera sin profilsida – varför inte med ett ”Green room”-tema eller en hjärtdansen-dräkt? Dessutom har profilsidan fått ett nytt utseende. Bland annat går det att visa vem man hejar på och se hur många troféer och samlarkort som vännerna har.

Kort om Tina Mehrafzoon

Radio- och tv-profilen Tina Mehrafzoon har arbetat med musikjournalistik på Sveriges Radio P3 sen 2013. Hon har bland annat varit programledare för Musikguiden, producerat egna musikmixar och intervjuat både svenska och internationella tungviktare som Robyn, Ed Sheeran och Dua Lipa med flera andra.

I flera år har hon också varit tittarens och lyssnarens trygga ankare under P3 Guld-galan. Hon har programlett både på egen hand och i sällskap av bland annat Kodjo Akolor (2015) och Marcus Berggren (2019). I januari 2023 ledde hon galan för sjätte gången.

Närmast var Tina Mehrafzoon resande reporter i vinterns Musikhjälpen, där hon jobbat både bakom och framför kameran under flera år. Även 2021 var hon resande reporter, och 2022 var hon en av tre programledare i Musikhjälpens glasbur på Kungstorget i Göteborg.

Fakta om Melloveckan på SVT Play och i fler kanaler

TORSDAGAR

Tjuvlyssna på bidragen, SVT Play
Från klockan 7 på morgonen under fem torsdagar spelas 1 minut långa smakprov av låtarna upp innan de deltar i tävlingen.

FREDAGAR

Smygtitta på bidragen, SVT Play
Se en förhandstitt av artisternas repetitioner inför Melodifestivalen 2024. Från klockan 7 på morgonen kan du under fem fredagar se 30 sekunder av hur bidragen kommer att se ut på Melloscenen.

LÖRDAGAR

Artistduellen, SVT Play och Youtube
Innan veckans tävlande artister möts i Melodifestivalen ställs de mot varandra i Artistduellen. Deras Mello-puls tas, och vi får lär känna våra tävlande på ett lite annorlunda vis. I varje avsnitt väntar spännande utmaningar och oväntade möten! Avsnitten publiceras på SVT Play redan kl 2 på natten och även på Youtube kl 8. De dyker också upp i Förfesten!

Förfest! från arenan, SVT Play/Tiktok/Youtube lördagar 19:30-20:00
Hela Sveriges förfest med Tina Mehrafzoon.
Med stjärnsprakande gäster och spännande analyser bjuder Tina in till en riktigt bubblande förfest! Vi peppar upp inför Melodifestivalen, på plats i Melloarenan. Experter siar om kvällens resultat och skvallrar om veckans snackisar – och alla är bjudna.

Efterfest! Live från arenan, SVT Play lördagar 21:30-21:45 deltävling 1-4,
22:00-22:15 efter deltävling 5 och finalen
Hela Sveriges efterfest med Tina Mehrafzoon.
Mingel med medverkande artister och gäster. Hur mår kvällens segrare och vad gör programledaren direkt efter tv-sändning? Tittare kan delta i kvällens efterfest genom att ställa frågor i chatten.

Bidragen, SVT Play och Youtube
Efter lördagens sändning publiceras under de fem första veckorna alla bidrag utöver de som tar sig till final, både på SVT Play och Youtube. Finalistbidragen publiceras först efter deltävling 5.

Foto: Jan Danielsson/SVT