GALA magasin
You Are Reading
Sverigekaka!
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Sverigekaka!

Grattis på Nationaldagen!

Baka gärna en riktig saftig Sverigekaka till fikat eller servera den som efterrätt efter middagen, gärna med en klick vispad grädde och svenska jordgubbar!

Hälsningar

lena

Nationaldagens sockerkaka

Till: 8-10 bitar

 

1 stor kakforml ca 2 liter

(smör och ströbröd eller mjöl till formen, beroende på formens kvalité)

300 g smör, rumsvarmt

4 dl strösocker

1 tsk vaniljpulver

4 ägg

1 dl citronsaft, gärna på flaska

6 dl kakmjöl

 

Glasyr:

3 dl florsocker

3 msk citronsaft

1-1 1/2 msk mjölk

 

Garnering:

Ätbara, ekologiskodlade blommor

Gör så här:

Smörj och mjöla formen om du använder form från Nordicware, Hippiedeluxe

Annars bröa formen med ströbröd.

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör och strösocker poröst, använd gärna köksmaskin monterad med visp. Rör i vaniljpulver. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda i citronsaften. Rör ner kakmjölet och blanda till en slät smet. Häl smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 60 minuter eller tills den är helt genomgräddad, känn med provsticka. Stjälp upp kakan på ett fat.

Rör ihop florsocker och citronsaft, tillsätt lite vatten om det behövs. Ringla glasyren över kakan. Låt kallna. Sikta över florsocker. Garnera med blommor.