GALA magasin
You Are Reading
SVT Barn fyller 20!
0
GALA kidz

SVT Barn fyller 20!

Program för barn har alltid funnits på SVT och alla generationer från 50-talet och framåt har sina egna starka minnen från SVT:s barnprogram. Men 2002 fick Sveriges alla barn en alldeles egen kanal, Barnkanalen! Den första svenska kanalen för bara barn. Detta jubileum firas med en nostalgifest på SVT Play, där tittarna kan frossa i gobitar från förr. I höst är det också premiär för en rad nya program på SVT Barn.

2002 samlades alla barnprogram i en kanal för att på så sätt skapa en trygg plats för barnen. Både programmen och barnens sätt att se på tv har förändrats mycket sedan dess. Barnkanalen har också utvecklats och växt under åren, digitaliserats, blivit SVT Barn och finns nu både som kanal och som app. På SVT Barn är barnen i fokus, det finns ett brett utbud av program på svenska, i svenska miljöer som barn som bor i Sverige kan känna igen sig i. Dessutom sänder SVT Barn barnprogram på Sveriges minoritetsspråk.

Listan av nostalgiska barnprogram genom tiderna kan göras lång. Bolibompadraken har numera fått liv och massor av barn runt om i Sverige kan dansa drakdansen. Hundratusentals Minimelloartister skapade av barn har skickats in under årens lopp och det är få barn i Sverige som idag inte känner till Sommarskuggan eller barnens eget nyhetsprogram Lilla Aktuellt.

Några av programmen lever kvar och har utvecklats under dessa år. Bolibompa, är ett exempel. Traditionen Sommarlov som i sommar sänds för trettonde året från Malmö låter barnen interagera genom olika teman varje sommar. Lilla Aktuellt, som sänder nyheter för barn hela året, har genomgått en resa. Från att ha sänt ut ett program varje dag så jobbar nu redaktionen med korta nyhetsprogram på Play och har ständig dialog med barnen via sina sociala medier.

– SVT Barn är i ständig förändring och vi har kontinuerlig dialog med barnen och deras föräldrar. Vi fångar upp deras behov, och producerar och sänder program om barnens liv och vardag. Vi är måna om våra starka traditioner som Julkalendern, Sommarlov och Bolibompa och tycker det är viktigt att ha program som fångar upp de känslor och tankar som barn brottas med idag, som exempelvis Klassen, Jobbigt och Strula. Vi är stola över vår tradition och ska fortsätta göra barnprogram som innehåller humor, djup, kunskap, skratt och verklighetsflykt i en salig blandning för hos oss ska alla barn och unga känner igen sig och oavsett ålder och intresse kunna hitta något som passar dem, säger Safa Safiyari, beställare Barn & Unga på SVT Barn.

I höst är det premiär för en rad nya program.

Fixarjulen
Julen kommer tidigt på SVT i år. Varje dag i november blir det julmys, julpyssel och julfix med Malin Olsson och hennes familj inspelat i ett juligt Orsa.

Draken följer med
Bolibompadraken träffar barn med NPF-diagnoser och serien ger konkreta tips och verktyg till föräldrar och barn i situationer som kan vara svåra och läskiga för alla barn, att gå till tandläkaren till exempel.

Strula och Skyldig
Att vara tonåring och börja högstadiet innebär nya utmaningar och situationer som kan kännas både spännande och pressande. I jakten på att hitta sig själv och samtidigt passa in är valen inte alltid enkla. När man kliver över tröskeln från barndom och gränsar in i tonårslandet så är det lätt att tappa bort sig och sin inre kompass. Våra ungserier vill stärka barn in i deras tonårsblivande. Vi vill utan pekpinnar ingjuta mod, hopp och tröst samt visa att man kan hantera sitt tonårsliv på så många olika sätt. Skyldig är en helt ny serie där skådespelarna från Strula träffar experter på olika områden för att prata om tveksamma situationer och konsekvenser.

Alla vi Karlssons
Alla vi Karlssons är en nyskriven humorserie skriven av Elin Ek och Hampus Nessvold som riktar sig till målgruppen 10-14 år I rollerna ser vi bland andra: Shirley Clamp, Olle Sarri, William Spetz, Özz Nujen och Frank Dorsin.

Julkalendern – Kronprinsen som försvann
Årets julkalender är en spännande vintersaga för hela familjen. Den utspelar sig i en svunnen tid då kungar och drottningar härskade och handlar om två barn från olika världar, som mot alla odds blir vänner och får vara med om ett storslaget äventyr. I rollerna Maria Lundqvist, Sissela Kyle, Dag Malmberg, Anton Lundqvist, Joel Spira, Sissela Benn m.fl.

Foto: SVT