GALA magasin
You Are Reading
Sveriges främsta matkreatörer skapar recept med Fireball
0
Mat & dryck

Sveriges främsta matkreatörer skapar recept med Fireball

Pumpapaj

29 oktober lanserar Fireball ett samarbete med några av Sveriges främsta matkreatörer i sociala medier. Under året skapas nya recept för amerikanska högtider där den heta och kryddiga whiskylikören är smaksättare. Först ut är Diana Dontsova som tagit fram recept med Fireball inför Halloween.

Fireball

Pumpapaj smaksatt med Fireball

Fireball skapades redan på 1980-talet och slog igenom stort i USA för tio år sedan. Idag har den kanelkryddade whiskylikören blivit en global succé som både shot och drinkingrediens. Genom ett samarbete med svenska matkreatörer smaksätter nu Fireball maträtter och bakverk vilket skapar nya kreativa sätt att servera whiskylikören på.

– Smaken av kryddig kanel tillsammans med hettan från ingefära passar oväntat bra som smaksättare i mat, säger Victoria Sydorw, Brand Marketing Specialist på Anora. Vi svenskar har verkligen tagit till oss den amerikanska kulturen och flera av deras stora högtider. Genom samarbetet mellan Fireball och våra skickliga matkreatörer vill vi inspirera till en helt ny smaksättning i kreativa recept.

Samarbetet startar med Diana Dontsova för Halloween och fortsätter sedan med nya matkreatörer för exempelvis Thanksgiving och Superbowl. Recepten publiceras i kreatörernas egna sociala mediekanaler.

Fireball

Diana Dontsovas recept på pumpapaj med smak av Fireball

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk strösocker

Fyllning:
ca 4 ½ dl pumpapuré (kokt och slätmixad butternut)
3 ägg
1 dl strösocker
½ dl råsocker
1 dl vispgrädde
1 tsk kanel
1 tsk ingefära, malen
1 tsk vaniljsocker
2 ½ msk Fireball
1 ½ msk vetemjöl

Topping:
15 stora marshmallows
50 g pekannötter

Gör så här:

• Börja med pajdegen. Nyp ihop smör, mjöl och socker. Ställ i kylen i ca 15 minuter.
• Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 26 cm. Ställ formen i frysen i ca 5 minuter. Nagga degen och förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
• Skär bort pumpaskalet. Plocka bort pumpafröna och skär pumpaköttet i bitar. Koka den mjuk. Häll av vattnet och låt pumpan ånga av ordentligt. Mixa den slät med en stavmixer.
• Sätt ugnen på 200 g. Vispa ihop pumpapurén med Fireball och resten av ingredienserna. Fyll pajskalet med fyllningen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills den inte längre är lös i mitten.
• Toppa med hackade pekannötter och marshmallows. Använd en brännare och bränn av marshmallowsen strax före servering.