GALA magasin
You Are Reading
Svenskt Tenn nylanserar Josef Franks tapet Aurora 
0
Inredning & prylar

Svenskt Tenn nylanserar Josef Franks tapet Aurora 

Svenskt Tenn

Idag återlanserar Svenskt Tenn tapeten Aurora som Josef Frank formgav 1947 och som fått vila i arkivet sedan 60-talet.

I Svenskt Tenns arkiv finns cirka 3000 ritningar och skisser på möbler, belysning och produkter samt ungefär 250 mönsterförlagor för tapeter, mattor och textila mönster ritade av Josef Frank. Arkivet innehåller även ett stort antal historiska föremål som tidigare varit i produktion. Svenskt Tenns arkiv är en del av Sveriges Riksarkiv.

– I vårt uppdrag ligger ett ansvar att värna det kulturella arv som Svenskt Tenn förvaltar. Detta gör vi genom att vi växlar de mönster som finns i produktion och låter vissa textilier och tapeter vila i arkivet. På det sättet kan vi säkra att sortimentet varierar och att vi säkrar att mönstren inte tröttas ut över tid. Med Aurora så ser vi att tiden är den rätta och att tapeten med sina ljusa färger tillför något till vårt övriga tapetsortiment, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig.

Josef Frank komponerade drömlika tapetmönster där verklighetens växtlighet mötte fantasins färgsprakande blomster. Med sina rosa, blå och violetta toner förenas blommorna i tapeten Aurora, vars namn betyder gryning på latin.

Precis som övriga tapeter hos Svenskt Tenn så tillverkas Aurora på Ulricehamns tapetfabrik och den kostar 1100kr/rullen. Just nu finns Aurora tapetserad i butiken på Strandvägen och på hemsidan finns en film från fabriken som visar hur tapeten produceras.