GALA magasin
You Are Reading
Statsbesök från Finland i morgon – alla är välkomna!
0
Kungligt

Statsbesök från Finland i morgon – alla är välkomna!

Statsbesök

Den 17 maj inleds ett statsbesök av Finlands president Sauli Niinistö, tillsammans med fru Jenni Haukio, till Sverige på inbjudan av H.M. Konungen. Allmänheten är välkommen att närvara vid välkomstceremonin på Inre borggården, Kungl. Slottet. Entré via Södra valvet, Slottsbacken, från klockan 8.30.

Kungen

Högtidlig välkomstceremoni
Statsbesöket inleds när Kungaparet möter presidentparet vid Hovstallet för kortege till Kungl. Slottet.

Kortegeväg från H.M. Konungens hovstall till Kungl. Slottet.

Vid den högtidliga välkomstceremonin på Inre borggården inspekterar presidenten och Kungen Grenadjärkompaniet ur Livgardet och nationalsånger spelas. Presidentparet presenteras för representanter för riksdag och regering. Kungaparet hälsar samtidigt på den finska delegationen.

Allmänheten är välkommen att närvara vid välkomstceremonin på Inre borggården.

Välkomstceremonin börjar kl. 10.00. Entré från kl. 08.30. Vänligen kom i god tid innan ceremonin inleds för att genomgå säkerhetskontroll vid inpassering och undvika köbildning.

Hälsningsceremoni vid statsbesöket från republiken Korea 2019.

Inledningen av två dagars statsbesök

Välkomstceremonin är den formella inledningen av ett två dagar långt statsbesöksprogram. Syftet med statsbesöket är att bekräfta de goda relationerna mellan Finland och Sverige samt att lyfta fram de omfattande samarbeten som pågår och som kan utvecklas ytterligare. Det gäller bland annat inom krisberedskap och civilt försvar, samarbetet mellan ländernas försvarsmakter, samt bland företag som arbetar med innovation och grön omställning. Kulturen och dess omstart efter pandemin kommer också att uppmärksammas i samband med besöket.

Statsbesök
Kortege vid statsbesöket från Finland 2012. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna.

Statsbesök

Ett statsbesök är den högsta formen av ett besök mellan två länder och betyder att två statschefer möter varandra under högtidliga former för att befästa relationerna mellan länderna.

Statsbesöken syftar till att lägga grunden till stärkta personliga kontakter och ökat politiskt, handels- och kulturutbyte mellan länderna. Vid ett statsbesök medföljer även statsråd ur regeringen samt en näringslivsdelegation.

Foto: Kungahuset