GALA magasin
You Are Reading
Sofie Sarenbrant aktuell med ny spännande bok
0
Boktips

Sofie Sarenbrant aktuell med ny spännande bok

Sofi Sarenbrant

Nu släpps Skyddsängeln av Sofie Sarenbrant, som vann det prestigefulla priset Årets deckarförfattare både 2019 och 2020. Skyddsängeln är den nionde boken i den omåttligt populära deckarserien om kriminalinspektör Emma Sköld och belyser teman som missbruk, ensamhet och psykisk ohälsa.

I sju månader har kriminalinspektör Emma Skölds kollega varit spårlöst försvunnen. När hon lyckas gripa indrivaren som sist såg kollegan i livet, är hennes förhoppning att äntligen få svar på sina frågor. Men det är istället ett mordfall på ett övergivet mentalsjukhus som ska visa sig ge de ledtrådar som Emma behöver …

I boken skildras bland annat konsekvenserna av psykiatrireformen för 25 år sedan. Hur gick det egentligen när mentalsjukhusen stängdes ner och patienterna skulle integreras i samhället?

– En hårresande tanke är att bli tvångsinlagd och ingen vill lyssna på din historia. Med det som utgångspunkt började jag skriva Skyddsängeln, säger Sofie Sarenbrant.

Skyddsängeln

”Ingen kan skapa spänning på det sätt som Sofie Sarenbrant gör i sina böcker”, säger Claes Ericson, förlagschef på Bookmark Förlag. ”På ett unikt sätt väver hon in såväl relationsproblematik som samhällskritik, och aldrig har hon skrivit en mer gedigen deckare än Skyddsängeln.”

Skyddsängeln har fått fina förhandsomdömen. Bibliotekstjänst skriver: ”Sarenbrant har som vanligt ett driv i berättandet och förmedlar en angelägenhet i sitt val av teman och intrigbyggande som skapar en spänning och, som på ett mycket skickligt vis, drar in läsaren i storyn. Det här är svensk samhällsdebatterande deckare av bästa snitt.”

Sofie Sarenbrant debuterade 2010. Totalt har hennes böcker sålt i över 3,5 miljoner exemplar i 15 länder och har rönt stora framgångar. Skamvrån blev Sveriges mest sålda deckarpocket 2020 och Sarenbrant har också vunnit Stora E-bokspriset två år i rad. Mytomanen var årets mest lyssnade ljudbok på Storytel 2020.

Foto: Thron Ullberg