Akvavit- och tomatsill
Det här min absolut favoritsill. Receptet har jag fått från en dam som ägde Fiskeläget på Hötorgeshallen. Den goda sillen kunde man köpa till Jul och Påsk, två gånger om äret. Fiskeläget finns kvar, men akvavit- och tomatsillen är borta sedan några år tillbaka.
Till 6-8 bufféportioner
4 hela matjessillfiléer
Sås:
1 dl tomatpuré
1 dl spad från matjessillen
4 msk akvavit
1 msk finhackad dil
1/2 liten finhackad gul lök
Gör så här:
1. Skär sillfiléerna i bitar.
2. Blanda ihop tomatpuré och sillspad i en bunke. Smaka av med akvavit. Blanda i ev lite mera akvavit om såsen känns för tjock. Blanda i dill och lök. Vänd ner sillen. Täck med plastfilm och ställ svalt. Låt marinera minst 3-4 timmar, gärna över natten.
Akvavit- och romsill
Tips – du kan variera recept med att laga bara sås, utan att blanda i sillen. Såsen passar till all slags fisk och skaldjur, även till Nyårshummer!
Till 6-8 bufféportioner
4 hela filéer inlagd sill eller 5-minuters sill
Sås:
2 dl creme fraiche
4-5 msk majonnäs
3 msk akvavit
2 msk finhackad rödlök
1 msk finhackad dill
3 msk finklippt gräslök
2 msk finhackad körvel
2 msk grovkornig röd stenbitsrom
Till garnering
Finklippt gräslök
Gör så här
Torka sillfiléerna med t ex hushållspapper och skär sedan i små bitar.
Blanda ingredienserna till såsen i en bunke. Vänd ner sillbitarna och blanda försiktigt. Täck med plastfilm. Låt marinera 2-3 timmar eller över natten.
Fördela i glas och garnera med gräslök
———–
Akvavitpicklad lök
Mums på JUlbordet
6-8 bufféportioner
1 1/2 dl vatten
1 dl strösocker
1/2 dl ättika
4 msk akvavit
3 medelsstora gula lökar
Gör så här:
Koka upp vatten och blanda det med sockret tills det löser sig.
Blanda i ättikan. Låt kallna helt och blanda med akvavit.
Skala och skiva löken.
Häll lagen över löken och låt kallna. Låt marinera ca 2 timmar.
FOTO, STYLING OCH TEXT LENA SÖDERSTRÖM