GALA magasin
You Are Reading
Grattis på Morsdag!
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Grattis på Morsdag!

Hej och grattis på Morsdag alla underbara mammor!

Oavsett om du uppvaktar med en tårta eller med en blomma så blir varje mamma glad! Min son bor i USA, men det är skönt att veta att jag blir uppvaktad på skype lite senare ikväll. Själv ska jag hälsa på min mamma, som är 94 år och vi ska fika på gården. Jag hinner inte baka en tårta, men tar med mig goda hallonbullar. Recept på bullarna kommer snart här, men här är receptet på cheesecaketårtan, som jag har tidigare gjort till tidningen Mitt Kök. Du kan toppa tårtan med jordgubbar istället för hallon,det blir också fint.

Rabarbercheesecake

Den här cheesecaken kan du servera kylskåpskallt eller fryst och lätt tinad.

Till: 10 bitar Tid: 1 timme 20 minuter + ca 6 timmar eller över natten

300 g digestive kex

150 g smör

4 msk finhackade pistagenötkärnor

(konditoriremsa)

Fyllning:

4 tjocka eller 8 smala stjälkar rabarber

2 1/2 dl strösocker

6 blad gelatin

3 dl vispgrädde, rumstempererad

600 g cream cheese, t ex Philadelphia, rumstempererad

1 msk citronsaft

Garnering:

75 g vitchoklad

150 g cream cheese, rumstempererad

1 ask hallon, frysta eller färska, ca 150 g

3 msk hackade pistagenötkärnor

1 msk florsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Bryt kexen i mindre bitar och mixa dem till smulor i matberedare monterad med en kniv. Smält smöret i en stekpanna. Ta av värmen och blanda i kexssmulor och nötterna.

Tryck smuldegen i springform med bakplåtspapper i botten, ca 22 cm i diameter. Förgrädda i nedre delen av ugnen 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna. Klä formens innerkanter med konditoriremsa.

Ansa och skär rabarbern i tunna skivor på tvären.

Mät upp rabarber och socker i en bunke och låt stå ca 30 minuter tills den saftar sig. Häll rabarber i en kastrull och koka under omrörning tills sockret löser sig och rabarber blir mjuk, 5-10 minuter. Ta av värmen.

Lägg gelatinet i en djup tallrik och häll på kallt vatten så att det precis täcker. Låt stå 5 minuter.

Vispa grädden i en bunke.
Vispa cream cheese ca 1 minut, använd elvisp eller köksmaskin monterad med en visp.

Häll i den varma rabarbern och vispa ihop.
Ta upp och krama ur gelatinbladen. Smält dem i citronsaften på svag värme i en liten panna. Tillsätt 1 dl av cream cheese- och rabarbermassan och rör tills allt blandas. Blanda det med resten av cream cheese och rabararbermassan. Vänd ner den vispade grädden tills allt blandas. Häll cheesecakemassan i formen, täck över med plastfilm och låt stelna ca 6 timmar eller över natten.

Garnering. Smält chokladen. Vispa ihop cream cheese och choklad till en kräm. Garnera cheesecake med spritsad kräm, hallon och nötter. Sikta över florsocker.