GALA magasin
You Are Reading
Sanna Nielsen och Camilla Thulin designar för rätten till att välja sitt liv
0
Nöje

Sanna Nielsen och Camilla Thulin designar för rätten till att välja sitt liv

Söndagen den 14 januari genomfördes den 12:e Fadimegalan på Berns, årets största händelse i kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck.

En av de som deltog på scenen var artisten Sanna Nielsen, som inte bara var på plats för att sjunga. Tillsammans med designern Camilla Thulin har Sanna designat en blus som säljs till förmån för GAPF – glöm aldrig Pela och Fadime, också initiativtagare till Fadimegalan och de årliga Fadimedagarna.

Blusen som presenterades på gårdagens gala har fått namnet Desirée Peace, och har en mönsterkonstruktion som lever upp till namnet, men också möter ändamålet. Fredstecknet och olivkvisten som symboliserar fred och försoning går väl i linje med de viktiga frågor som GAPF har kämpat för sedan Sara Mohammad grundade organisationen 2001.

– Till alla er som köper den här fina blusen som Sanna och Camilla Thulin skapat, vill jag redan nu på förhand rikta ett stort tack. Ert värdefulla stöd kommer gå till kampen för det som Fadime drömde om – frihet för hedersutsatta ungdomar. Vi lovar att använda varje krona med respekt för GAPF:s kamp, som alltid utgår från offrens behov. Tack från hjärtat, säger Sara Mohammad.

Detta är inte Camilla Thulins första samarbete med GAPF. Redan 2018 designade den idag bortgångna författaren och Svenska Akademiens Sara Danius en blus tillsammans med Thulin. Året efter var det skådespelerskan Mia Skäringer som fick samma uppdrag.

Båda de tidigare blusarna blev en försäljningssuccé och samlade gemensamt in nästan 800 000 kronor till GAPF:s viktiga arbete. Sanna Nielsens blus lär inte vara mindre populär och därmed kommer den första miljonen vara insamlad 2024 i detta blomstrande samarbete mellan Camilla Thulin och GAPF;

– Eftersom det officiella samhället misslyckats totalt med de hederskultursrelaterade frågorna är det upp till oss i civilsamhället att ta tag i detta. Det har varit min känsla i alla år som dessvärre är det sanning. Därför har det varit viktigt för mig och GAPF att samarbeta med en ytterst välkänd och trovärdig kvinna som Sanna Nielsen, säger Camilla Thulin.

Den tidigare allsångsdrottningen med sin första låt på svensktoppen som 11-åring brinner inte bara för musiken, utan också för flera samhällsfrågor. Hon har tidigare varit ambassadör för Bris och ofta lyft frågan om mobbning i media och på sociala medier då hon själv varit utsatt under en period i högstadiet.

Att Sanna Nielsen nu väljer att engagera sig i GAPF bottnar i hennes egen syn på det som är varje människas rätt;

– Jag är mamma och vill inget annat än att mitt barn ska få bestämma själv hur han vill leva sitt liv. Den rättigheten borde vara en självklarhet för alla, säger Sanna Nielsen.

Kanske var det också temat för årets Fadimegala och Fadimedagarna som fick Sanna Nielsens mammahjärta att banka extra mycket för GAPF:s frågor. I år är temat ’De bortförda och bortglömda barnen’, som larmar om problemet med tomma skolbänkar efter barn och unga som förts bort utomlands mot sin vilja i en hederskontext.

Under året kommer GAPF tillsammans med flera stödorganisationer att arbeta för att frågan ska bli en prioriterad fråga för både myndigheter, socialtjänst och politiska tungviktare.

Om blusen

Blusen kostar 1999 kr och 500 kronor går oavkortat till GAPF. Blusen är tillverkad och tryckt i en återvunnen polyesterchiffong som är tillverkad i Frankrike och sydd i Warszawa under ytterst anständiga förhållanden. Blusen finns att köpa på: camillathulin.se

Om temat ’De bortförda och bortglömda barnen’

Minst 538 barn har blivit bortförda i en hederskontext under de senaste fem åren. Det handlar om barn och unga som blivit berövade sina grundläggande rättigheter, vars vardag präglas av isolering, våld och förtryck i ett för dem främmande land. Dessvärre befaras mörkertalet vara ännu större då det idag saknas ett nationellt register över antalet bortförda barn – barn som i stället har glömts bort av samhället.

Temat för Fadimedagarna 2024 är ”De bortförda och bortglömda barnen”, för att uppmärksamma de bortförda hedersutsatta barnen.

www.gapf.se

Foto: Niklas Palmklint