GALA magasin
You Are Reading
Sagan Stenmark – TV4 gör dokumentär med skidlegendaren Ingemar Stenmark
0
Film & TV

Sagan Stenmark – TV4 gör dokumentär med skidlegendaren Ingemar Stenmark

Världens främsta skidåkare och en av Sveriges främsta idrottare genom tiderna. Ingemar Stenmarks karriär, med bland annat 86 världscupsegrar och två OS-guld, är såväl enastående som unik. I december har dokumentären Sagan Stenmark premiär på TV4 Play och TV4, där Stenmark, familjemedlemmar och andra i hans närhet blickar tillbaka på karriären och alla framgångar.

– Jag har sällan funderat över min karriär, därför var det kul att blicka tillbaka på alla minnen och att träffa gamla kompisar som jag inte ser så ofta. Jag valde att medverka i dokumentären för att kunna påverka och ge en rättvis bild av mig själv och att det kanske skulle vara kul för mina barn och barnbarn att få se vad jag har sysslat med i min ungdom, säger Ingemar Stenmark själv om dokumentären Sagan Stenmark.

Hur blev han egentligen så bra? Vad drev honom att bli bäst? Vilka nyckelpersoner fanns runt Ingemar Stenmark och hur tänkte han själv under åren på toppen när media jagade den då fåordiga världsstjärnan? I dokumentären Sagan Stenmark, om livet, karriären och människan, berättar Ingemar själv närgånget och ärligt om alla detaljer som banade väg för den enastående karriären och gjorde honom till världens främsta skidåkare och en av Sveriges mest älskade idrottare genom tiderna.

– Det känns helt fantastiskt att göra en dokumentär med en av Sveriges mest framgångsrika och populära idrottare genom alla tider. TV4 har länge velat göra en story om Ingemar Stenmarks liv och karriär. Att nu få göra den officiella dokumentären, där huvudpersonen själv medverkar, är vi väldigt glada för, säger Malin Knave, exekutiv producent för dokumentären Sagan Stenmark.

Medverkar i dokumentären gör, förutom Ingemar och närmaste familjen, även barndomsvänner från Tärnaby, Stig Strand, Pernilla Wiberg och tidigare konkurrenter som bland annat Bojan Krizaj samt bröderna Phil och Steve Mahre.

Sagan Stenmark sänds i tre delar och produceras av Unlimited Stories. Dokumentären har premiär i december på TV4 Play och TV4.

Foto: Gustav Hallén och isak Lindberg/TV4