GALA magasin
You Are Reading
Så blev drottningarnas respektive kungarnas dag i Stockholm
0
Kungligt

Så blev drottningarnas respektive kungarnas dag i Stockholm

Drottningar

Med start igår den 24 november avlägger DD.MM. Konung Felipe VI och Drottning Letizia av Spanien ett två dagar långt statsbesök i Sverige på inbjudan av Hans Majestät Konungen.

Kungar

Andra dagen av Spaniens statsbesök i Sverige inleddes med att Kungarna närvarade vid ett näringslivsmöte på Grand Hôtel. Vi mötet deltog representanter för näringsliven från respektive land. De två statscheferna begav sig därefter till Operaterrassen där ett större näringslivsseminarium ägde rum.

Kungar

Tekniska

Kungl. Tekniska högskolan
De spanska och svenska Kungarna besökte i dag även Kungl. Tekniska högskolan. Under programmet diskuterades smarta transporter, digitalisering och en hållbar återhämtning efter pandemin.

KungarDrottningar

Drottningarna av Spanien och Sverige besökte under förmiddagen Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet. Där närvarade de vid ett seminarium om språk, litteratur och översättning som en bro mellan kulturer. Seminariet arrangerades av Svenska institutet och Instituto Cervantes. Under seminariet höll Drottningen ett tal där hon bland annat sa:

Litteraturen bidrar till att skapa intresse och förståelse för andra länder, deras folk och kulturer. Den överbryggar tidens, rummets och språkets gränser. Och framförallt påminner den oss om, att det alltid är mer som förenar oss människor, än som skiljer oss åt.

Drottningar

I Bernadottebiblioteket förvaras över hundratusen böcker som tillhört ätten Bernadottes kungar och drottningar. Bibliotekssalen stod färdig 1796 och byggdes ursprungligen för att vara svenskt nationalbibliotek. Slottsbibliotekarie Arvid Jakobsson visade utvalda verk med spansk anknytning för drottningarna och statsrådet Anna Ekström.
Slottsbibliotekarie Arvid Jakobsson visar utvalda verk med spansk anknytning för drottningarna och statsrådet Anna Ekström.  Under besöket i biblioteket fick Drottningarna också bekanta sig med några av de spanska verken i biblioteket.

 

Foto: Swedish Press Agency, Pelle T Nilsson och Mattias Hellström, Swedish Press Agency, Kungahuset