GALA magasin
You Are Reading
Kronprinsessfamiljen besökte nya Victoriaslussen
0
Kungligt

Kronprinsessfamiljen besökte nya Victoriaslussen

Kronprinsessfamiljen

Igår besökte Kronprinsessan, Prins Daniel, Prinsessan Estelle och Prins Oscar bygget av den nya Victoriaslussen i Stockholm. Barnen såg nyfikna ut och var supersöta i sina skyddsglasögon och matchande hjälmar och västar. 

År 1642 öppnades den första slussen mellan Södermalm och Gamla stan, Drottning Kristinas sluss. Sedan dess har slussen byggts om flera gånger på grund av förändrade förutsättningar. Den nya Victoriaslussen, som bär Kronprinsessans namn, ska bland annat säkra tillgången till dricksvatten och hantera ökade översvämningsrisker och höga vattenflöden.

Kronprinsessfamiljen

Kronprinsessfamiljen togs emot av stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson och projektchef Peter Svärd och fick vid besöket en rundvandring i den nya slussanläggningen. De fick bland annat klättra ned botten av södra avbördningskanalen. Kronprinsessans lämnade även sin underskrift som kommer att monteras på en sten. Vid namgivningsceremonin senare i år avtäcker Kronprinsessan stenen.

Tidplan
Den första delen av Victoriaslussen är beräknad att tas i drift under senvåren 2022. Under 2024 beräknas arbetet med den nya regleringen av Mälaren vara färdigställd.

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna