GALA magasin
You Are Reading
Kronprinsessan Victoria nominerad till ”Årets hetero” i QX Gaygala 2021
0
Nöje

Kronprinsessan Victoria nominerad till ”Årets hetero” i QX Gaygala 2021

Kronprinsessan Victoria

Vad och vem var bäst under 2020? Det kan du vara med och avgöra för nu är det dags att nominera dina favoriter till QX Gaygala 2021. En av de nominerade i kategorin ”Årets Hetero” är ingen mindre än kronprinsessan Victoria.

Hur QX Gaygala 2021 kommer att bli vet man inte ännu, någon stor fest på Cirkus lär det inte bli, men självklart tänker man hylla de som hyllas bör under hbtq-året 2020. Vem gjorde mest avtryck på dig? Vilken låt lyssnade du mest på? Vilka tv-program satt du klistrad framför och vilken film berörde mest?

De nominerade är…

Tove Styrke

Årets HBTQ:
Tove Styrke
“Jag själv hade också älskat att se en person som jag gå med sin flickvän på röda mattan när jag var yngre. På det sättet känns det fint, att man kanske kan ge någonting av sig själv och samtidigt hjälpa andra.”
Exakt detta gör Tove till en av årets nominerade.

Darin
“Took me a while, but I am proud to be gay. Happy Pride.” Efter Pride kom en av våra största ut, och vi fick ännu en viktig förebild. För Darins diskreta kliv är ett stort sådant, särskilt för många andra generations-invandrare.

Silvana Imam
I ”Så Mycket Bättre” lärde vi känna powerpoeten på ett nytt plan, och hon blev fucking folkkär. Plus, aldrig tidigare har lesbisk passion visats och ombesjungits lika självklart och kraftfullt på bästa sändningstid.

Patrik Fernlund
Genom en charmig och avslappnad självklarhet har ödmjuke Patrik tagit plats i tv-rutan under hösten. Den småländske bonden öppnade upp om komma ut-processen och den tuffa uppväxten, på ett mycket fint sätt.

Mian Lodalen
Mian syntes överallt i år tack vare sin hyllade bok om Lisa och Lilly. I tidningar och tv fick miljontals tittare höra henne berätta om lesbisk kärlek på ett sånt engagerat, intensivt och humoristiskt sätt som bara Mian kan. Mian är flatkämpen nummer 1!

 

Årets Hetero:
Rolf Lassgård
Med värme och värdighet gestalade Lassgård pappa Marianne i succéfilmen. När en skådespelare av hans kaliber iklär sig en sådan här roll gör han en viktig insats för transpersoners synlighet.

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria
Victorias Pridetal var allt och lite till. Med pondus tryckte hon på vikten av Pride, och dess existens. Men främst visade Sveriges blivande regent att hon är på vår sida, och att hon som sa, står bakom oss.

Emma Frans
”Jag skulle se det som ett misslyckande om mina barn inte skulle våga komma ut för mig”, sa kloka epidemiologen Emma i QX Prideutgåva. Emma är folkbildaren och forskaren som lyser upp i gubbröran med sin humor och sitt lugn.

Alice Bah Kuhnke
Miljöpartiets regnbågskämpe nummer ett. Alltid redo att demonstrera mot orättvisor, alltid redo att fajtas i regnbågsflaggans tecken i EU-parlamentet mot konservativa krafter. En tuff brud i lyxig nobelfest-förpackning!

Agnes
Agnes öppningsnummer på QX-galan i år var ett äkta halleluja moment. Queen Agnes gav oss hit efter hit under året, målade sig själv i Prideflaggan till Pride på Instagram och visade att hennes stöd för hbtq goes on and on.

 

Årets Drag:
Miss Vanity
Fjolårsvinsten fick den här divan att växla upp ännu hårdare och genom genomarbetade och coola looks fortsatte hon att frälsa huvudstadens dragscen, främst på Backdoor.

Imaa Queen
Ohemult stort hår? Dräkt av kvistar? En huvudbonad av cigaretter? Ingen maxar drag lika coolt som immaculate Imaa, och hon får gärna fortsätta att vara drottning i vårt rike.

Admira Thunderpussy
Admiras talanger är oräknerliga, och förmågan att ro hem oneliners är lika vass som tonsäkerheten. Denna entertainer tar ständigt nya imponerande steg, ständigt i sylvassa klackar.

Carnita Molida
Den sagoberättande och agerande svenska latinan får såväl unga som gamla att dras in i sin magiska värld med sin färgstarka och flerkultursutforskande dragkonst.

Vinnaren av Dragqueen of the Year 2020
Vinnaren av Dragqueen of The Year direktkvalificeras och avslöjas på qx.se i samband med röstningsstart.

 

Årets Gayställe:
Backdoor
Miss Inga? Snarare Miss Alla. Martin “Miss Inga” Johansson fortsatte sin nyskapande klubbsatsning trots corona-knaset, på ett löjligt innovativt, hungrigt och vinnande sätt.

Secret Garden
Det är ingen hemlighet att Secret Garden är poppis, så även detta år. Gamla Stans mysiga samlingsplats tog pandemin på allvar och såg till att vi kunde ses ute på ett säkert och skojigt sätt.

Side Track
I över 20 år har Side Track varit Södermalms bästa samlingspunkt för gaysen. Gemytligt och mysigt, och alltid med bra priser, detta är helt klart huvudspåret för en bra kväll ute.

Mälarpaviljongen
Kungsholmens ljuvligaste sommarhäng hade turen på sin sida då vi ju faktiskt kunde umgås utomhus i somras. Sena nätter, dj:s, iskalla drycker och en utsikt som få, sommaren var MP:s.

Bee Bar
Göteborgshänget vid Saluhallen är en fortsatt favorit för mysiga kvällar i goda vänners lag. De sena sommarkvällarna på uteserveringen lever vi fortfarande på.

 

Årets Film:

Min pappa Marianne
Min pappa Marianne
Rolf Lassgårds fantastiska förvandling till småstadsbon och transkvinnan Marianne värmde våra hjärtan i den här biopärlan innan pandemin bröt ut.

Eurovision: The Story Of Fire Saga
Will Ferrell & Rachel McAdams som isländsk duo blev en fin Eurovision-ersättning då den vanliga ställdes in. Lägg därtill Molly “My Mariannes” Sandéns magiska Husavik.

Are We Lost Forever
Hampus och Adrians uppbrottshistoria av David Färdmar skildrade det jävliga i att göra slut på ett väldigt träffsäkert och smärtsamt sätt.

Alltid Amber
Det intima porträttet om unga icke-binära Amber under transutredning skildrar unga queerungdomars identitetssökande och vänskap på ett väldigt naket och viktigt sätt.

Oss pojkar emellan
Filmatiseringen av banbrytande pjäsen Boys in the Band, med Hollywoods alla öppna bögar i just gayroller, fick nytt liv hos Netflix i Ryan Murphys händer.

 

Årets TV-program:
Bonde söker fru
Äntligen en bögbonde i den mysiga tv-favoriten! Charmige sångaren Patrik och hans uppvaktande killgäng engagerade oss i TV4/C More hela hösten.

Schitts Creek
Dan Levys komediserie om en ex-rik familj som flyttar till en liten håla blev en succé när serien gått i mål. Dess humor och värme var exakt vad vi behövde i höstmörkret.

Så Mycket Bättre
Så Mycket Bättre fortsatte på sin framgångsstig med massa artister. Benjamin och Newkid stod för hitsen, medan Silvana fick ett folkligt genombrott.

The Crown
Kronan glimrade mer än någonsin då Olivia Colmans Drottning Elizabeth utmanandes av Emma Corrins Lady Di och, framförallt, Gillian Andersons Margaret Thatcher.

Robinson
Fyra HBTQ-personer tog sig långt i årets ö-drama, två till och med till final. Clara, Pryia, Ragnar och Fabian förgyllde våren genom karissma, uthållighet och en jäkla massa drama.

 

Årets Låt:
En säng av rosor – Darin
Darins vackra gitarrballad är redan svensk kärleksklassiker. Finns det någon som är vassare på svensk vispop än Herr Zanyar?

Jag mår bra nu – Molly & Newkid
Flerfaldiga gaygalavinnaren Molly slog sig ihop med Så Mycket Bättre-snubben och fortsatte att ge oss refrängstark RnB-pop på svenska.

Säg mig var du står – Carola & Zara
Efter att ha blivit en kultig partyhit spelade Carola in sin hit från 1983 igen, med Zara Larsson. Så, var vi står? På DANSGOLVET.

Ett långsamt farväl – Benjamin Ingrosso
Benjamin Ingrosso ställde skåp med hit på hit i årets SMB. Denna blev det stora utropstecknet. Sicken star!

Svag – Viktor Leksell
En svensk klassiker med 100 miljoner streams. Få låtar känns mer 2020 än unge Leksells svenska lägeledspop .

 

Årets Bok:
Lisa & Lilly – Mian Lodalen
Två drunknade flickor och ett avskedsbrev om att vilja bli begravda i samma kista. Lodalen gav en gripande lesbisk story liv i sin bok.

Jag, Caroline- Caroline Farberger
VD:n, pappan och maken Carl blev Caroline och riskerade allt för att få leva som den hon är. I självbiografin berättar ICA-VD:n om sin resa.

Lars Wallin

Avklädd – Lars Wallin/Samuel Åhman
Sveriges meste klädskapare öppnade upp i den här snygga och intressanta boken om karriären, kändisarna och känslorna.

Vi är Orlando – Johan Hilton
Genom samtal med överlevande, anhöriga och andra inblandade i Pulse-massakern berättar Hilton starkt och nyansrikt om en kamp som måste fortsätta föras.

I huvudet på..- Lotta Schelin
Den mesta landslagsmålskyttenoch femfaldige Diamantbollen-vinnaren skriver av sig och livet och drömmarna på planen, och utanför.

 

Årets TV-stjärna:
Clara Henry
Smart spel gav Clara en finalplats i Robinson, men det var charmen och värmen som gjorde henne till tittarfavorit. Hon toppade sen sitt tv-år (och sin fysik)genom att utmana sig själv i Du Clarar mer än du tror.

Edward af Sillén
Mannen bakom allt började synas framför kameran. Med rätta, för den multibegåvade mannen är lika charmig som skärpt, och insatserna i SVT:s Muren och Sveriges 12:a var en god försmak inför vad som komma skall…

Benjamin Ingrosso
Så Mycket Bättres charmige energiknippe levererade inte bara sjukt vassa hits i drivor utan även väldigt bra tv med STORA känslor. När Benji lämnade Grå Gåsen blev programmet bra mycket gråare.

Karl Fredrik Gustafsson
I somras fick vi följa Karl Fredrik och hans kille Petter i vardagen på gården på Österlen på TV4. Det blev miljontals tittare och Karl Fredrik och Petter blev homovärldens svar på Mandelmanns.

Ragnar Westberg Martinez
I ett par små gula shorts förgyllde den charmiga åsiktsmaskinen från Mellansel tv-våren på bästa sätt. Det var alltifrån fulgråt och flirtande, till sköna oneliners och Grindrförklarande.

 

Årets Keep Up the Good Work:
Bland drakar & dragqueens
Petter Wallenbergs sprakande sagostund för barn med drugor har hotats och hatats men är, som Conchita sa, “unstoppable”.

Robin Delselius
Den unge kafékungen lät sjukvårdspersonal handla med 50% rabatt och gav bort en helsida i QX till kämpande småföretagare. Snacka om BULLtande hjärta.

Oskar Sternulf
Han har framfört drygt 500 Komma ut-monologer för Sveriges högstadieklasser. Dessutom fick hbtq-debattören och informatören Oskar RFSLs Regnbågspris i år för sitt engagemnag. En riktig hbtq-utbildare!

Fredrik Robertsson
PR-killen Fredrik har dragit in mer pengar till Regnbågsfonden än någon annan privatperson. Dessutom fixade han stödgala för de drabbade i kultur-Sverige under 2020. Och så klär han sig bättre än alla andra. Så det så!

SHL Pride Week
Sportbladet & SHL vill ändra på att det aldrig funnits en manlig öppen elithockeyspelare i Sverige. 17 elitspelare blev regnbågsambassadörer och en redaktionell satsning rullades igång.

 

Årets Scen:
Hybris
Ta en toksuccé, förfina och ta ut svängarna ÄNNU mer och du har Hybris. Med Edward af Sillén vid rodret styrde Penilla och polarna sin skrattskuta mot nya humoristiska horisonter.

Diskostrul
Topptrion återförenades med Diskostrul på Malmös Victoriateatern. I föreställningana roade Babushka, Carina de Soleil och Elecktra med imitationer, humor, dans och fantastiska kostymer.

Fucking Åmål
Teater Västernorrlands coola uppsättning av filmklassikern om Agnes och Elins tonårssökande efter identitet och kärlek fick en kort men viktig speltid i Sundsvall.

La Cage Aux Folles
Lars Åke Wilhelmson regisserade, sydde över 100 kostymer och fixade scenografin i den här überglammiga uppsättningen av musikalklassikern för Gävles Lyriska Sällskap.

Klaus Nomi
Kungliga Operans nyskrivna föreställning blandade talad text, operaarior, livemusik och syntpop, allt under skuggan av AIDS i en berättelse om mod och att våga gå sin egen väg.

 

Årets Duo:
Admira Thunderpussy & Madame Heinz
Med humor, djärvhet och sång flyttar den här löjligt samspelta duon fram positionerna för både drag och show i Sverige.

Lili & Susie
Oh mama! Systrarnas Så Mycket Bättre-deltagande var en ljuvlig påminnelse om dessa två poppionjärers stjärnighet, och nu vill vi höra ännu mer musik från The Päivärintas! Hela livet ÄR ett disco.

Edvin & Johanna
Poddpolarna Törnblom/Nordström bjuder in oss i sjukt underhållande snack varje vecka då de betar av högt och lågt, alltid med en stor portion humor och smarthet.

Alice & Linda
Tack Gud jag är homo-favoriterna Hollingworth & Rosendal gör underbart underhållande tv som bryter ner fördomar genom humor och skarpsynhet.

Tobias & Andreas
Lundstedt och Badner blev Let´s Dance första samkönade pionärpar och la direkt ribban himmelskt högt. Att de lämnade programmet alltför tidigt sorterar vi in med detta rövårs övriga orimligheter.

 

Årets Podd:
Mark & Jonas
Sveriges främsta bögpar visar varför de är a match made in heaven i den här underhållande podden om stort och smått, från asgarv till allvar.

Ursäkta
Johanna Nordström och Edvin Törnblom skvallrar, diskuterar och öppnar upp i den här svårt beoendeframkallande podden om party, pinsamheter och polare, kända som okända.

Drottningmötet
Mångsysslaren Robert Fux poddserie med svenska dragpersonligheter är en viktig och varm djupdykning i en scen som är mer levande än nånsin och som vilar på en grund av modiga pionjärer.

Doubletrouble med Eva & Efva
Det blev ett kort men väldigt intressant möte med de två ikonerna i den här podden med mycket musiksnack som gläntade på dörren till deras privata.

Eurovision Legends
Emil Löfströms nördigt insatta intervjuserie med stora och små stjärnor som synts i Eurovisionsammanhang är en härligt djupdykning för alla som älskar den populära musiktävlingen.

 

Årets Favorit på sociala medier:
Clara Henry
Clara tar oss med i sitt hektiska liv både på Insta och i podd, och är en väldigt talför aktivst för alltifrån lagliga aborter till stöd för BLM, kvinno- och HBTQ-peeps rättigheter.

TNKVRT
Danny Lams snabba och viktiga interaktiva plattform som lyfter fram orättvisor genom personliga berättelser är en av Instagrams största behållningar. Alltid med regnbågshjärtat på rätt ställe.

Martin Redhe Nord
Med enkla medel och ett minspel som få roar skådisen, artisten och multibegåvningen oss med sina galet roliga och träffsäkra klipp från sitt vardagsrum.

Linus Mauritz
Drag-vinnarens Insta är som hen själv på scenen: Sjukt glammigt och en feeling av “vad-fan-kommer-härnäst”? Men främst är vi suckers för Miss Mauritz förbluffande förvandlingar till kända personer.

Mariette
Få personer ger oss mer värme och kärlek i sociala medier än nyförlovade Mariette som tillsammans med bonusdottern, hunden och fästmön sprider regnbågspirrig lycka från de skånska slätterna.

Du bestämmer!

Som vanligt räknas rösten bara om du bekräftar den via SMS och du kan rösta en gång per mobilnummer. Det är fem nominerade i varje kategori och du ser tre nominerade i taget så det är bara att scrolla till höger för att se nominerade och motiveringar.

Slussarna har öppnat. Sätt igång och rösta till QX Gaygala 2021 här: https://www.qx.se/gg

Info: QX