GALA magasin
You Are Reading
Alba August dubbelt aktuell på årets Guldbaggegala
0
Nöje

Alba August dubbelt aktuell på årets Guldbaggegala

Alba August

Svensk-danska skådespelaren och artisten Alba August, dotter till regissören Bille August och skådespelaren och regissören Pernilla August är en av Guldbaggen 2021:s prisutdelare måndag 25 januari. Dessutom uppträder Alba August med låten ”Lights” under kvällens direktsändning från Annexet i Stockholm. Programledare för Guldbaggen 2021 är Amie Bramme Sey och David Sundin och en rad kända kulturpersonligheter medverkar för att dela ut årets guldbaggar.

Alba August
Foto: Alba August i filmen ”Förtroligheten”. Foto: Vachan-Sharma

På årets Guldbaggegala är Alba August dubbelt aktuell – hon ska dela ut priset för Bästa svenska kvinnliga skådespelare, och framträder också med sin singel Lights.

– Det är en ära att få dela ut pris och uppträda på årets Guldbaggegala. Det är mycket nerver och känslor för de nominerade under en sån’ här gala och jag hoppas kunna sprida bra energi och pepp till dom med mitt uppträdande! Guldbaggen är en kväll där svensk film ska firas och det är mitt fokus på måndag, säger Alba August.

Alba August utsågs 2017 till en av tio europeiska Shooting Stars av European Film Promotion. Året därpå slog hon igenom på bred front i serien The Rain, och samma år gjorde hon titelrollen i Unga Astrid, en roll hon blev Guldbaggenominerad för. Förra året såg vi henne i Quick, en roll som också resulterade i en Guldbaggenominering för Bästa kvinnliga biroll. Hon medverkar också i Orca, som inför årets gala är nominerad till fem Guldbaggar.

Bland årets prisutdelare finns:
Lancelot Ncube, skådespelare. Utbildad vid Stockholms Dramatiska Högskola där han blev antagen som 19-åring, och tog examen 2019. Efter småroller i ”Kungen av Atlantis” och ”Britt-Marie var här” (båda 2019) har han synts i tv-serier som SVT:s ”Dröm” och ”Kalifat” samt brittiska ”Normal People”. Förra året utsågs han till 2020 års Rising Star vid Stockholms filmfestival.

Rojda Sekersöz, regissör. Långfilmsdebuterade med Dröm vidare (2017) som nominerades till två Guldbaggar. Året därpå belönades hon med en Guldbagge för Årets nykomling, där hon kallades ”en ny, viktig röst i film-Sverige”. Hennes senaste film ”En komikers uppväxt” (2019) hade världspremiär på filmfestivalen i Toronto.

Claes Eriksson, regissör, manusförfattare och skådespelare. En mångsysslande nestor i svensk humor, sedan snart fyrtio år medlem av och huvudsaklig författare för Galenskaparna och After Shave, som gjort en lång rad produktioner för både tv, scen och film. Han står för regi och manus till filmer som ”Leif ”(1987), ”Hajen som visste för mycket” (1989) och ”Den enskilde medborgaren” (2006).

Marie Olsson Nylander, stylist och inredare känd från Husdrömmar Sicilien på SVT.

Guldbaggen 2021 direktsänds måndag 25 januari i SVT1 och SVT Play med start klockan 20.00.

Läs mer om de nominerade till Guldbaggen 2021 här: https://galamagasin.se/de-nominerade-till-guldbaggegalan-ar/

 

Foto: Jonathan Perlmann/Universal Music