GALA magasin
You Are Reading
Morden på Österlen av Måns Nilsson och Anders de la Motte blir TV-serie
0
Nöje

Morden på Österlen av Måns Nilsson och Anders de la Motte blir TV-serie

Morden går på visning

Knappt har ”Döden går på visning”, del ett i ”Morden på Österlen”, nått läsarna förrän det står klart att boken blir film. Yellow Bird, ett av Europas ledande produktionsbolag med framgångar såsom ”Millennium”, ”Wallander” och ”Bäckström” i bagaget, har köpt rättigheterna att filmatisera Anders de la Motte och Måns Nilssons nya pusseldeckarserie.

– Vi har velat skapa Sveriges eget Midsomer och vad passar då bättre än trakterna kring Österlen. I idylliska byar med excentriska invånare pågår intriger och konflikter. Här får läsarna möta svek, girighet och mord bland slott, äppelträd och blommande rapsfält, berättar Anders de la Motte.

– Vi är synnerligen glada över samarbetet med Yellow Bird eftersom de alltid gör film och tv-produktioner av hög kvalitet, och för att de delar vår vision av hur våra historier och härliga karaktärer ska få liv på film och tv, säger Måns Nilsson.

Den nya författarduon består av komikern och manusförfattaren Måns Nilsson, mest känd från humorduon Anders & Måns och den prisade deckarförfattaren Anders de la Motte. Båda står stadigt i den skånska myllan och med utgångspunkt från sin gemensamma kärlek till pusseldeckare har de skapat Morden på Österlen. En spännande och underhållande pusseldeckarserie på idylliska Österlen – där vackra miljöer och excentriska karaktärer möter ond bråd död.

Döden går på visning är första delen i serien.

När stjärnmäklaren Jessie Anderson hittas mördad i samband med en husvisning på Österlen dras den fyrkantige och aningen bufflige kommissarien Peter Vinston från Stockholm in i utredningen, trots att han egentligen bara är på besök i trakten. Till sin hjälp får han den lokala polisassistenten Tove Esping, oerfaren men ambitiös och vaken. Kollegerna retar sig på varandra men formar en motvillig vänskap i jakten på sanningen. Bakom trädgårdshäckarna i de idylliska byarna på Skåneslätten lurar en mördare. Frågan är bara vem?

Redan innan utgivning var det klart att Morden på Österlen även kommer att ges ut i Norge, Danmark, Estland, Tjeckien och Tyskland.

– Sällan har jag jobbat med ett projekt som fått en mer flygande start än Anders och Måns Österlen-serie. Vi är så glada för det strålande mottagandet och jobbar redan på med den andra boken i serien. Det ska bli riktigt roligt att se Yellow Birds version av deras österlenska universum med alla färgstarka karaktärer och ljuvliga miljöer, säger Åsa Lindström förläggare på Forum.

När döden går på visning blir även årets sommarföljetong i Sydsvenskan, med start från midsommarhelgen.

Måns Nilsson är manusförfattare och komiker från byn Bjällerup utanför Lund i Skåne. Mest känd är han som halva humorduon Anders & Måns som bland annat gör den populära podcasten ”Fråga Anders och Måns”. Han har skrivit radio och teve i tjugo år, bland annat dramaserien ”Succéduon” och julkalendern ”Skägget i brevlådan” åt SVT. Dessutom har han skrivit ungdomsböcker, teaterpjäser, scenshower, radioteater, sitcom och långfilm. Övrig tid jobbar han som regissör, skådespelare och programledare.

Anders de la Motte är författare, tidigare polis och säkerhetschef, uppvuxen i Billesholm på den skånska landsbygden. Hans kriminalromaner har toppat listorna och översatts till trettio språk. Thrillern Geim utsågs av Svenska Deckarakademin till bästa deckardebut 2010, och thrillern UltiMatum tilldelades Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman 2015. Anders har därefter nominerats ytterligare tre gånger till samma pris för böckerna i Årstidskvartetten. Utöver sitt författarskap har Anders även arbetat som manuskonsult åt flera stora svenska TV- och filmproduktioner.