GALA magasin
You Are Reading
Rebell – en självbiografi om flykten från Saudiarabien
0
Boktips

Rebell – en självbiografi om flykten från Saudiarabien

Rebell

Idag, på Internationella kvinnodagen, sker en världslansering av boken Rebell av Rahaf Mohammed. Det är ett unikt vittnesmål om att växa upp som kvinna i Saudiarabien, begränsad av manliga släktingars beskydd och strikta religiösa lagar.

– Jag vill att ni som läser ska veta att saudiska kvinnor behandlas som slavar utan frihet att påverka sina liv. Allt på grund av det manliga förmyndarsystemet. Jag är glad att så många saudiska tjejer har flytt sin familj och den brutala saudiska regimen och valt Sverige som sitt hem, säger Rahaf Mohammed till sitt svenska förlag Bokförlaget Forum.

I en värld som sakta krymper
I Rebell får vi följa Rahaf under hennes första år i livet, en tid som hon minns som lycklig och fylld av skratt och lek med sina syskon under det Saudiarabiska välståndets beskydd. Men redan när hon fyller sju börjar hennes värld sakta men säkert att krympa – hon får inte lära sig simma, inte skratta högt, inte ens lämna huset utan sina bröder. Istället tvingas hon att passa upp på sina manliga släktingar och tränas genom övervakning och slag till undergivenhet.

När Rahaf ser sin syster bli svårt misshandlad av släktingar väcks rebellen inom henne och hon börjar ifrågasätta orättvisorna i samhället. Inte minst lagen som säger att kvinnor är underordnade män och förmyndarsystemet som innebär att en kvinna inte får fatta beslut som gäller henne själv. Istället måste en manlig släkting fatta besluten åt henne.

Vid femton års ålder hittar hon likasinnade i ett underjordiskt nätverk – ateister, feminister och homosexuella. Det blir början på tre års planerande av en livsfarlig flykt från det stängda kungariket.

– Rahafs historia är en viktig påminnelse om att systemet som förtrycker kvinnor i Saudiarabien finns kvar trots att små positiva steg tagits i landet de senaste åren. Saudiarabien är ett väldigt slutet land och jag upplever att det saknas en djupare förståelse kring hur regimen fungerar och levnadsvillkoren ut för kvinnor i landet. Många vet att kvinnor lever under stort förtryck i Saudiarabien, men det är svårt att begripa hur könsapartheid fungerar och vad det innebär att som kvinna vara omyndigförklarad, säger journalisten och författaren Hana Al-Khamri som själv har vuxit upp i Saudiarabien men som nu bor i Sverige.

 

Sarah Mohammed

Om Rahaf Mohammed
Rahaf Mohammed, född 2000, har kallats för världens modigaste tonåring och hon utsågs av Time Magazine till en av världens mest inflytelserika personer på internet 2019 efter sin dramatiska flykt, där hon barrikaderad på ett hotellrum på Bangkoks internationella flygplats twittrade efter hjälp. På bara någon timme hade hashtagen #SaveRahaf inkluderats i en halv miljon tweets och människorättsorganisationer engagerade sig i hennes fall. Idag lever Rahaf Mohammed i Kanada och hon fortsätter att arbeta för kvinnors rättigheter.

Världslansering 8 mars
Rebell ges ut i Sverige av Bokförlaget Forum, i översättning av Hjalmar Manfred Svensson. Den engelska originalutgåvan, med titeln Rebel, ges ut i Kanada med en samtida lansering i USA, Storbritannien och Australien. Förutom Sverige deltar även förlag från Italien, Polen och Ungern i världslanseringen av boken 8 mars. Totalt 18 internationella förlag har planerad utgivning av boken under 2022.

Foto: Privat