GALA magasin
You Are Reading
Josefine Jinder & Peter Siepen leder SVT:s nya satsning ”Svenska hits”
0
Film & TV

Josefine Jinder & Peter Siepen leder SVT:s nya satsning ”Svenska hits”

Peter Siepen

Lördagen 25 september är det dags för premiäravsnittet av SVT:s nya satsning Svenska hits. Ett årligen återkommande musikjubileum där livemusik, intervjuer och inslag hyllar stora musikaliska epoker från det senaste seklet. I årets program Save Tonight – Svenska hits från videoeran leder värdparet Peter Siepen och Josefine Jinder publiken igenom en hyllningskväll av den oförglömliga musikvideoeran som startade med MTV 1981 och sträckte sig in på 2000-talet. Indiepopbandet Amason och dansmusik-duon Rebecca & Fiona är kvällens husband. Programmet sänds kl 20.00 på SVT1 och SVT Play.

– Save Tonight – Svenska hits från videoeran är ett jättekul sätt att med ett svenskt perspektiv rama in musikhistorien. Det blir en fartfylld start på en serie vars kommande avsnitt kommer hylla fantastiska händelser i vår musikhistoria och några av våra särskilt stora och stilbildande artister och grupper, säger producent Charles Franz.

Årets program, som också är serien första och enda för i år, leds av dj:n och tv-personligheten Peter Siepen och producenten, låtskrivaren och artisten Josefine Jinder.

– Det ska bli underbart att slungas tillbaka till tiden då jag bara låg hemma efter skolan och käkade cinnamon toast och tittade på ZTV eller MTV, säger Josefine Jinder som föddes under musikvideoerans kulmen 1988.

Tillsammans med ZTV-programledaren Peter Siepen leder de publiken genom en kväll fylld av storslagna artistsamarbeten mellan dåtida och nutida stjärnor. Bland annat framför Eva Dahlgren låten ”Vem tänder stjärnorna” tillsammans med Amason, 30 år efter att hon vann Årets låt på Grammis för den.

– Det känns så roligt att dyka ner i den här otroligt positiva musik-cocktailen igen. Det lär bli en ZTV- och musikvideoflashback utan dess like. Jag ser verkligen fram emot alla fantastiska liveframträdanden, säger Peter Siepen.

Husbanden, det hyllade indie-popbandet Amason och dansmusik-duon Rebecca & Fiona ger, tillsammans med några av landets mest folkkära artister som Eva Dahlgren, Mapei och Eagle-Eye Cherry, nytt liv åt de största hitsen från musikvideoeran.

Unika liveframträdanden varvas med nostalgiinslag, och djupgående intervjuer med några av de allra största personligheterna från den här tiden. Dessutom är SVT:s egen Grammisprisade musikexpert Per Sinding Larsen på plats, fulladdad med perspektiv och analyser.

– Hur såg det ut i världen -81 när MTV slog ner som en blixt från en klar himmel? Hur blev det egentligen när SVT skulle ta fighten om att bli ledande musikvideoproducent och vad var det för mystiskt inflytande som den heta videon till Wicked game utövade över musikvideomakarna? I Save Tonight finns historierna bakom, berättar producenten Charles Franz.

”Save Tonight” produceras av personerna bakom ”En kväll för Marie Fredriksson”, ”På spåret”, ”Det svenska popundret” och ”Hitlåtens historia”. Musiken som spelas live i programmet är genomgående svenska hits, men reportagen kommer att ge både utblickar och återblickar, och sätta de svenska låtarna i perspektiv till omvärlden.

– För alla oss som älskar musik, underhållning och populärkultur känns det självklart att fira musikvideons födelse. MTV, ZTV och listprogrammen skapade ju en hel generation av de artister och programledare som vi har växt upp med och som än idag gör avtryck hos publiken. Vi hoppas att tittare i alla åldrar ska glädjas åt denna kväll med högklassig musik, roliga återseenden och kanske ett par gåshudsögonblick i mötet mellan då och nu, säger programchefen Christina Hill.

Save Tonight – Svenska hits från videoeran sänds lördagen den 25 september kl 20.00 på SVT1 och SVT Play.

Mer om de medverkande:
Peter Siepen:
Peter Siepen har en lång karriär inom underhållningsbranschen som bland annat programledare, tv-producent, bokare, dansare och dj. Programledarkarriären började på Nordic Channel (senare Kanal 5) och som producent har han producerat program för SVT, TV4, TV6 och ZTV där han också var programledare för flera program. Peter är idag en folkkär personlighet om många förknippar med hälsa, träning, mode och musik.

Josefine Jinder:
Artisten, producenten och låtskrivaren Josefine ”Little” Jinder är en av Sveriges mest populära och färgstarka popartister. Hon slog igenom på svenska 2014 och har med hits som Vita Bergens klockor, Super 8 och Carola-tolkningen Säg mig var du står placerat sig bland de allra största inom svensk pop. Josefine ”Little” Jinder har släppt tre album, gjort omfattande turnéer och flertalet uppmärksammade artistsamarbeten. 2015 vann hon en Grammis och året därpå en P3 Guld-statyett. Hon har medverkat i programmet Så mycket bättre och varit programledare för Musikhjälpen samt medverkat i SVT-dokumentären Krunegård och Jinder på turné.

Rebecca & Fiona:
Producenterna, dj- och pop-duon Rebecca & Fiona har varit en självklar del av den svenska och internationella musikscenen sedan 2007. De har släppt två Grammis-prisade album och uppträtt och samarbetat med artister som Robyn, Avicii, Kaskade, Kleerup, Little Jinder, Adrian Lux och Kornél Kovács för att nämna några. Duon fyller dansgolv till brädden världen över och uppmärksammas för sin utmärkande stil och för sitt arbete med att stärka kvinnors position i musikbranschen.

Amason:
Indiepop-bandet Amason har varit en given del av den svenska musikvärlden sedan 2012 då singeln Margins släpptes. Sedan dess har de släppt tre album och tre ep:s och flertalet singlar. De är hyllade av såväl publik som kritiker och har belönats med flertalet Grammisnomineringar och två Grammis-vinster för Årets Album och Årets Alternativa Pop. Amason består av Amanda Bergman på synt och sång, Gustav Ejstes på orgel, gitarr och sång, Pontus Winnberg på piano, Petter Winnberg på bas och sång och Nils Törnqvist på trummor. Bandet är inga främlingar för husbands-sammanhanget. I samband med att Augustifamiljen slutade som husband för På spåret tog Amason över och spelade under slutspelsavsnitten säsongen 2019/2020.

Foto: Adrian Pehrson, Stefan Holm/SVT