GALA magasin
You Are Reading
Kungen invigde porträttmedaljong i riksdagshuset
0
Kungligt

Kungen invigde porträttmedaljong i riksdagshuset

Kungaparet

Tidigare idag besökte Kungen och Drottningen riksdagen. I riksdagshuset invigde Kungen den porträttmedaljong som riksdag och regering skänkte Kungen på 75-årsdagen.

Kungen
Kungen klipper bandet framför den nya porträttmedaljongen i riksdagshuset.

Den nya porträttmedaljongen i gips är placerad utanför finansutskottets sessionssal. I samma korridor är nu även den tidigare medaljongen med ett porträtt av kung Gustav VI Adolf placerad.

Kungen

Medaljong

Föredrag i förstakammarsalen
Kungaparets besök i riksdagshuset inleddes med att talmannen Andreas Norlén tog emot på riksdagshusets trappa. Regeringen representerades av statsrådet Ibrahim Baylan. I riksdagens förstakammarsal höll därefter Magnus Olausson från Nationalmuseum ett kortare föredrag under vilket han talade kring hur kungligheter gestaltats i målningar och på medaljonger genom tiderna. Därefter begav sig Kungaparet, talmannen, statsrådet och konstnären till korridoren utanför finansutskottets sessionssal för att vid en ceremoni inviga den nya medaljongen.

Ernst Nordin
Porträttmedaljongen är skapad av skulptören Ernst Nordin. Nordin har tidigare modellerat ett åttiotal medaljer och jubileumsmynt. Han har även formgivit det svenska enkronemyntet från 2001 och porträttsidan av tiokronorsmyntet.

Kungaparet
Talmannen välkomnar Kungaparet på riksdagshusets trappa.

Kungaparet

Foto: Pelle T Nilsson/SPA