GALA magasin
You Are Reading
Orrefors utökar serien Carat
0
Inredning & prylar

Orrefors utökar serien Carat

Orrefors populära serie Carat av Lena Bergström utökas i vår med tre nya modeller till baren – Old fashioned, Double old fashioned och Highball. Carat-kollektionen lanserades 2009, och bygger på en modern tolkning av den traditionella glasslipning som har gjort Orrefors världsberömt. Den oregelbundna geometrin får kristallglaset att gnistra.


Med serien Carat bryter Lena Bergström mot den traditionella glasslipningens ideal. Bergström har skapat ett samtida uttryck där kaos och ordning möts och förhöjer varandras vackraste sidor i en gnistrande förening.

Sedan serien lanserades 2009, har den vuxit i både popularitet och sortimentsbredd, och omfattar allt från vaser, ljusstakar och ljuslyktor till skålar, coasters, och daryckesglas. Men trots att serien har ett så brett sortiment har det funnits en stor efterfrågan på Caratglas till baren. De tre nytillskotten – Old fashioned, Double old fashioned och Highball – täcker alla drinkbehov från vatten till avancerade cocktails.

– Carat av Lena Bergström är en av Orrefors mest uppskattade serier i Sverige och internationellt, säger David Carlson, Creative Director för Orrefors. ”Seriens karaktäristiska slipning är ett viktigt fundament för att ständigt förnya och föryngra Carats uttryck vilket är väldigt påtagligt i vårens nya bardelar.”

De nya glasen i Caratserien lanseras med utvalda återförsäljare den 5 februari 2024.

Produktinformation:
Storlek: Old fashioned 21 cl, Double old fashioned 28 cl, Highball 35 cl
Pris: 599 kr (2 st)

Om Lena Bergström
Lena Bergström (född i Umeå 1961) har studerat design i bland annat Japan, Finland, Belgien och England och har en masterexamen i textil från Konstfack i Stockholm. Hon började arbeta som designer för Orrefors redan 1994 och har parallellt med detta fortsatt att utveckla sin roll som textildesigner för bland andra Klässbols, Design House och Designer’s Eye.

Bergström finns representerad på Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska Museet i Göteborg, Cleveland Museum of Art och Victoria & Albert Museum i London. Hennes arbeten har ställts ut på en rad gallerier och museer över hela världen och hon har fått en mängd utmärkelser, bland annat ett femtontal som uppmärksammat hennes glasdesign för Orrefors.

Förutom produktdesign har Lena Bergström genomfört och bidragit till ett flertal inredningsprojekt, som Villa Björkholmens Crystal Bar i Stockholm, Crystal Reception på Clarion Hotel Post i Göteborg samt Svenska Ambassaden i Tokyo.

För Orrefors har Lena Bergström bland andra formgivit serierna Carat (belönad med Elle Interiörs Designpris 2010), Squeeze (Utmärkt Svensk Form 1997) och Puck (Utmärkt Svensk Form 1999).

Om Orrefors
Orrefors historia är baserad på hur de enklaste av råvaror – kalk, sand och soda – blir till storslagna glasobjekt. Det är de småländska skogarnas tillgångar samt samarbeten med ledande formgivare som gjort Orrefors världsledande inom glasproduktion.