GALA magasin
You Are Reading
Nya Lussebullar!
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Nya Lussebullar!

Hej! Alla älskar lusebullar och här vill jag dela med mig av ett nytt recept som jag gjort för min nya bok som kommer ut 2022. Lite förhansvisning med andra ord. Jättekul om ni vill testa! Julkram till alla från mig.

Nya Lussebullar

Till 16 stora bullar

1 1/2 msk torrjäst (eller 20 h färsk)
1 1/2 dl strösocker
1 tsk flingsalt

5 dl mjölk

1 msk malen kardemumma
ca 12 dl vetemjöl

150 g smör, rumsttempererat

Fyllning:
150 g normalsaltat smör, rumstempererat
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk malen kardemumma

Till pensling

1 uppvispat ägg

 

Till garnering

32 russin

2 msk sprit

florsocker

Blanda jäst, socker, salt och mjölk i köksmaskinens bunke. Låt jäsa ca 15 minuter.

Blanda i kardemumman och 9 dl av mjölet och låt maskinen blanda ca 5 minuter. Jäs degen övertäckt med plastfilm ca 30 minuter.

Tillsätt smöret i matskedsstora klickar och låt maskinen blanda till en jämn massa.

Tillsätt resten av mjölet, 1 dl i taget och blanda till en smidig deg, den får inte bli för hård. Blanda degen 10 minuter och låt jäsa övertäckt med plastfolie ca 1 timme.

Blanda ihop ingredienserna till fyllningen.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i två lika stora bitar.

Jobba med 1 bit deg itaget.  Kavla ut till en rektangel 35 cm x 50 cm. Bred på hälften av fyllningen. Gör treslag ( om du är osäker hur man gör treslag, kolla på youtube, finns massor av filmer att kolla) Jämna den vikta degen genom att kavla ut den lätt brödkavel och skär i 8 långa remsor, använd pizzaskärare. Forma remsorna till lussekatter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med mellanrum. Täck med plastfilm och låt jäsa 1 timme.

Gör på samma sätt med resten av degen.

Blanda russin och sprit i en liten kastrul och låt koka upp. Låt kallna.

Sött ugnen på 225 grader. Pensla lusekatterna med uppvispat ägg. Tryck in två russin i varje lusekatt och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Låt svalna på ett galler under kökshandduk. Garnera med siktat florsocker.