GALA magasin
You Are Reading
Nya deckaren ”Helix” är en nutidsversion av ”Mordet på Orientexpressen”
0
Boktips

Nya deckaren ”Helix” är en nutidsversion av ”Mordet på Orientexpressen”

Helix

Debutantduon Alexandra Appelqvist och Benjamin Andrée släpper nu den första delen i den uppmärksammade Adrian Lind-serien. Helix är inspirerad av Agatha Christies klassiker ”Mordet på Orientexpressen”, men flyttad till nutid. Berättelsen kretsar kring en exklusiv fest i tre dagar med prominenta gäster, men under den dekadenta ytan på festen döljer sig mörker och ondska.

Författarna Benjamin Andrée och Alexandra Appelqvist lärde känna varandra vintern 2019 då de flyttade in i samma hus, bara ett stenkast ifrån skyskrapan Helix. Under otaliga hundpromenader föddes en djup vänskap och kort därefter föddes idén om deckarserien Adrian Lind.

– Precis som artister som tolkar varandras låtar har vi i Adrian Lind-serien tolkat Agatha Christies mest klassiska verk men flyttat handlingen till den stockholmska samtiden,  säger Benjamin Andrée och Alexandra Appelqvist.

Helix

Om boken ”Helix”:

Det är vinter i Stockholm. Snön faller allt ymnigare utanför skyskrapan Helix, där födelsedagsfirandet av en excentrisk affärsman ska äga rum. Nöjesreportern Adrian Lind och hans bästa vän Valeria Rossi har lyckats få en inbjudan till den värld av mystik och glamour dit alla vill in. Men det är inte bara fest för Adrian. Han har en dold agenda. En av kvällens gäster, en ung kvinnlig influencer, har delat näst intill psykotiska inlägg i sociala medier. Det ryktas att hon är försvunnen, och att flera personer på festen, med motiv som svartsjuka, pengar och hämnd, vill se henne död. Vad har hänt Sarah? Och vem kan Adrian egentligen lita på?

I jakten på det stora scoopet börjar han tillsammans med kollegorna på Nyhetsbladet att gräva efter sanningen. Desto mer han får veta så blir bilden allt mer komplex. Snaran dras åt, och Adrian inser att inget längre är som det ser ut att vara. Han måste reda ut vad som har hänt, innan allt är över.

Hade hon lagt på ett flimrigt filter eller var det snön som skapade prickar och lysande stänk över hela bilden? Hennes ansikte kom nära igen, hon sade några ord och skrattade in i kameran. Kalle hade rätt, något i hennes blick kändes fel. Var hon påtänd eller i en slags psykos? Staden kom tillbaka för en sekund, som att handen som filmade slängdes runt. Himlen igen. Sarahs ögon nära. Vidöppna svarta pupiller. Hon var rädd. Livrädd.
— ur boken.

Alexandra Appelqvist debuterade 2017 med feelgoodsuccén ”Handboken för singlar på gränsen till nervsammanbrott” och en tillhörande podcast. Hösten 2020 släpptes uppföljaren ”Konsten att svepa det halvfulla glaset”. Alexandra är eventchef på ett techmediebolag.

Benjamin Andrée är journalist, PR-konsult och innehållsproducent. Han har i flera år arbetat som nöjesreporter på Aftonbladet, som pressansvarig på Viaplay och varit kreativ chef på en av landets största eventbyråer. Benjamin är producent för några av Sveriges mest populära podcasts.

Foto: Ola Axman