GALA magasin
You Are Reading
Ny varm dramakomedi under inspelning
0
Film & TV

Ny varm dramakomedi under inspelning

Systrarna Petra och Lina är varandras motsatser och varandras främsta stöd i livet. När deras far får en Alzheimer-diagnos är de helt oense om vad som behöver göras. 

I dagarna spelas de sista scenerna av SVT:s nya serie ”Hålla samman” in i Ystad. Det är en varm dramakomedi om två systrar och deras familjer i en småstad i Sverige. Systrarna är varandras motsatser och bråken blir emellanåt stormiga, men de är experter på blixtsnabb konfliktlösning. När deras pappa får en Alzheimer-diagnos ställs deras liv på ända. Något måste göras. Men de är förstås helt oense om vad. Erik Ahrnbom är seriens huvudmanusförfattare, i samarbete med Martin Larsson. Maria Blom är konceptuerande regissör. I huvudrollerna ses Michaela Thorsén, Ulrika Nilsson och Lennart Jähkel.

Lina är undersköterska och lever ensam med sina 14-åriga tvillingar Molly och Melvin. Linas hjärta är stort men hennes impulskontroll desto svagare. Allt som oftast pratar hon innan hon hunnit tänka efter. Hennes hem är långt ifrån perfekt men väldigt trivsamt. Linas syster Petra lever med Dejan och deras två barn Viktor och Alice. Petra jobbar i storkök och tränar ett juniorlag i basket. Petra är den ordningsamma storasystern som gärna tar ansvar för allt och alla. Även när de inte vill.

Systrarnas pappa Kenneth driver en bilverkstad med Matti och lever med sin trogne kamrat, hunden Heaven. Kenneth älskar sina döttrar men är av det lite kärvare slaget och slösar inte på känslorna. Han visar sin kärlek på andra sätt, som när han bygger en EPA-traktor tillsammans med sin dotterdotter Molly.

När Kenneth börjar bete sig märkligt försöker Lina hitta på tusen bortförklaringar medan Petra förstår vad som håller på att hända. Så får Kenneth diagnosen Alzheimers sjukdom, och livet förändras för dem alla. Sorg, ilska, dråpligheter och förlösande skratt avlöser varandra. Samtidigt snurrar vardagen på med barn, knepiga chefer och struliga ex-män, men också nya, oväntade kärlekar. Mitt i allt måste systrarna försöka komma överens om hur det nya läget ska hanteras.

Anna Croneman, programchef för drama på SVT om serien:

– Hålla samman handlar om en av livets stora utmaningar: Att se på när en älskad förälder försvinner in i sin egen värld. Med storlek kärlek och mycket humor berättar Erik Ahrnbom om en alldeles underbar familj – som i Maria Bloms regi kommer bli en både rörande och rolig dramaserie.

”Hålla samman” produceras i sex avsnitt och har beräknad premiär i SVT1 och på SVT Play hösten 2023.

Foto: Anders Nicander/SVT